Broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo manji za 4 posto

Fena
 Broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo manji za 4 posto
Broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo konstantno se smanjuje, a očekujemo da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti, kazao je u razgovoru za Avaz Midhat Osmanbegović, direktor Službe za zapošljavanje KS.

Prema njegovim riječima, primjetan je iskorak u smanjenju nezaposlenosti u posljednjih 15 mjeseci.

"Broj nezaposlenih u septembru ove u odnosu na isti period prošle godine manji je za četiri posto, tako da smo s ovim pokazateljima optimistični da situacija ide nabolje. Bez obzira na naše redovne programe, sve više poslodavaca šalje upite i traži radnike i to nas dodatno ohrabruje da polako izlazimo iz krize",  istakao je Osmanbegović.

Također, ističe veliku podršku Vlade KS i resorne ministrice Amele Dautbegović, uz čiju je pomoć samo u ovoj godini kroz dva programa zaposleno skoro 1.000 pripravnika. Osmanbegović najavljuje i nove projekte koji će omogućiti dugoročno zaposlenje i ostanak pripravnika na poslu i nakon završenog staža.

"Malo koji pripravnik ostane raditi i nakon što završi jednogodišnji pripravnički staž. Samo nam je rješenje traženje poslovnih partnera koji imaju proizvodnju i s kojima možemo krenuti u zajedničku dugoročnu saradnju, u kojima možemo zaposliti više stotina ljudi. U planu imamo i takve projekte",  ističe Osmanbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije