Kako smanjiti nelegalne potrošače vode u KS-u?

Fena
Kako smanjiti nelegalne potrošače vode u KS-u?
Direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo Nezir Hadžić i direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo Tarik Kupusović potpisali Ugovor o izradi studije za smanjenje neprihodovane vode u KS-u, a koja bi trebala biti sačinjena za godinu dana.

Hadžić je rekao da će studija omogućiti da se energičnije bore protiv nelegalnih potrošača vode, kao i da smanje enormno velike gubitke u mreži.

Precizirao je da je kompletan vodovodni sistem u lošem stanju, da cjevovodni sistem jedva funkcioniše, a da su pumpni agregati stari od 50 do 60 godina, dok su troškovi električne energije za sistem od 1998. do danas utrostručeni.

Kupusović je istakao da Vodovod i kanalizacija onima koji ne plaćaju potrošenu vodu putem suda uspijeva naplatiti, ali problem predstavljaju nelegalni priključci kod kojih se ne zna ni ko troši tu vodu, što rezultira enormnim gubicima.

Dodao je da je sistem dugo vremena zapušten i prepušten teškom iskorištavanju, te da se nada da će u saradnji s KJKP Vodovod i kanalizacija uspjeti doprinijeti stabilizaciji vodosnabdijevanja u Sarajevu.

Kupusović je pojasnio da će sistematično pristupiti identifikaciji nelegalnih priključaka i mjesta koja su prioritet za popravke.

Naglašeno je da će saniranje vodovodnog sistema u Sarajevu biti potrebno nekoliko godina i deseci miliona eura koji će biti osigurani kreditom EBRD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije