Blagdansko "par-nepar" nekažnjavanje i dalje traje: Pogledajte ulice Sarajeva danas

Radiosarajevo.ba
Blagdansko "par-nepar" nekažnjavanje i dalje traje: Pogledajte ulice Sarajeva danas
Drug dan provođenja "par-nepar" sistema saobraćanja na cestama diljem Kantona Sarajevo je uveliko na snazi, te smo prošetali ulicama glavnoga grada Bosne i Hercegovine kako bismo zabilježili stanje na terenu.

Iako je, kao i jučer, za danas ponovo najavljeno da će svi oni koji nisu privilegirani da danas putuju privatnim automobilima biti isključeni iz saobraćaja i masno kažnjeni, ponovo je na terenu situacija nešto drukčija. Ovo su za Radiosarajevo.ba potvrdili i iz Operativnog centra Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, gdje su nam kazali da zbog božićnih blagdana i dalje imaju razumijevanja za sve one koji, uprkos zabrani danas voze s "neparnim" tablicama.

Dodali su i to da policijski službenici danas ponovo ne kažnjavaju vozače koji, zbog zabrane, ne bi smjeli učestvovati u saobraćaju, te da još uvijek upozoravaju sve prekršioce pravila. Dodatno tome doprinos i to što u velikom broju slučajeva građani poštuju mjeru zabrane, što je svakako pohvalno.

Ipak, istaknuli su iz policije, od sutra će se situacija na terenu promijeniti i "par-nepar" mjera bi se trebala provoditi u punom kapacitetu.

S druge strane, veliki broj građana još uvijek nije shvatio sve odrednice ove mjere, te su telefoni Operativnog centra MUP-a KS-a i BIHAMK-a usijani još od jučer, jer građani imaju ogroman broj pitanja u vezi s "par-nepar" sistemom saobraćanja.

U izjavi za Fenu, Bisera Hašimbegović, koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a istaknula je koja su to najčešća pitanja građana, kao i to da se dežurni informatori trude svima dati tačne i pravovremene informacije.

"Najčešća pitanja su da li se odluka provodi na području Grada ili Kantona, šta je sa stranim registarskim tablicama, koja vozila danas imaju pravo, da li se to odnosi na vozila u tranzitu, da li i vozači na A-1 moraju poštovati tu odluku...", ističe Hašimbegović.

Podsjetimo, sistem "par-nepar" saobraćanja je na snazi od jučer, kada su pravo da saobraćaju imali vozači s "neparnim" tablicama, dok danas tu privilegiju uživaju vlasnici vozila s "parnim" tablicama. Još uvijek nije poznato do kada će trajati ovaj sistem saobraćanja, odnosno, do kada će trajati kompletna interventna mjera "Uzbuna", kojom se nastoji smanjiti emisija štetnih čestica u ionako zagađen zrak.

Napominjemo i to da su zaista velike kazne spremne za one koji ne budu poštovali ovo pravilo, te tako od 500 do 1.000 KM kazne mogu platiti fizička lica, dok pravna lica mogu platiti kazne u visini i do 5.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije