Bendbaša kao peti zaštićeni pejzaž u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Bendbaša kao peti zaštićeni pejzaž u Kantonu Sarajevo
/ Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila i prema Skupštini Kantona uputila Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža "Bendbaša".

Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša, kao nosilac izrade ovog zakona je provelo javnu raspravu po ranije utvrđenom Nacrtu ovog zakona te dobilo saglasnost od Općinskog vijeća Stari Grad za uspostavu zaštite ovog pejzaža, a što je bila obaveza u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Kako je istaknuo resorni ministar Čedomir Lukić, preuzimanjem ovog područja osigurat će se kontinuirano prisustvo nadzornika prirode na terenu, osmatranje svih dešavanja u zaštićenom području, spriječiti aktivnosti koje nisu u skladu s ovim propisom. Zakonom se želi usmjeriti buduća gradnja na ovom području te zaustaviti nelegalna gradnja, pogotovo prema koritu rijeke Miljacke.

Ukupni obuhvat Zaštićenog pejzaža iznosi 160,9 ha, a podijeljen je u dvije zone, i to: Prvu zonu –  Nukleus (najvrednije područje) u površini od 16,9 ha i Drugu zonu – Pufer kao zaštitni pojas Nukleusa, u površini od 144 ha.  

Područje Bendbaše odlikuje visokim stepenom bioloških, geomorfoloških i hidroloških raznolikosti, te kulturno-historijskih vrijednosti. Zbog visokog stepena endemičnosti i reliktnosti vrsta, područje predstavlja jedno od najbogatijih na prostoru bosanskohercegovačkih Dinarida te ga karakterizira značajna geomorfološka raznovrsnost, koju čine dolina Miljacke, pećina Toplik i pećina ispod Šehove korije, stijene i plato Jekovca s pećinom, Babin zub i strme padine tipično kraškog terena ispod Bijele tabije, Orlovo krilo, dio ušća i doline Mošćanice i dr.

Takođe, prostor obiluje hidrološkom raznolikošću poput vodotoka Miljacke i Mošćanice, vrela Abu Hajat kod Šehove korije i dr. Evidentirane su i kulturno-historijske vrijednosti kao što su Kozija ćuprija i Šehova Korija.

Sa zaštićenim područjem Bendbaše, Kanton Sarajevo bi imao ukupno pet ovakvih pejzaža, s područjima Trebevića, Bijambara, Vrela Bosne i Skakavca kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, što predstavlja  ispunjenje obaveza u procesima europskih integracija u ovoj oblasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije