Bandić: 'Podrška roditeljima u borbi za prava njihovih najmilijih, naći rješenje za Zavod Mjedenica'

2
Radiosarajevo.ba
Bandić: 'Podrška roditeljima u borbi za prava njihovih najmilijih, naći rješenje za Zavod Mjedenica'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muamer Bandić

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju koji pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica organizirali su  su u petak, 13. septembra, proteste ispred Zavoda Mjedenica.

Razlog za proteste je taj da su radionice još uvijek zatvorene, te da djeca još uvijek nisu krenula u novu školsku godinu.

Tvrde da Ministarstvo želi odvojiti radionicu od Zavoda i dodijeliti je nevladinoj organizaciji, čemu se roditelji striktno protive, te navode da radionica nije prestala sa radom čak ni u ratu. 

Teška saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Pijani vozač uhapšen, više osoba povrijeđeno

Teška saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Pijani vozač uhapšen, više osoba povrijeđeno

Tim povodom oglasio se zastupnika Stranke za BiH u Skupštini KS Muamer Bandić, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, koja pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica, danas su organizirali proteste ispred Zavoda. Razlog njihovog okupljanja je nedopustiva situacija u kojoj se nalaze – vrata Zavoda su zaključana, a nova školska godina još uvijek nije počela za njihovu djecu.

Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, od početka sam aktivno uključen u ovaj problem. Roditelji su me pozivali na nekoliko sastanaka i tražili moju pomoć kako bi se našlo rješenje za ovu krizu. Njihov zahtjev je jasan i opravdan: žele da njihova djeca imaju pravo na obrazovanje, podršku i sigurno okruženje koje im je zagarantovano.

Danas sam na protokol Skupštine KS predao Inicijativu “Za izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Kantona Sarajevo”. Izmjena se odnosi na član 80. stav (3) Zakona, u kojem je navedeno da se u centru može organizovati i program radnog osposobljavanja učenika s teškoćama i učenika sa invaliditetom koji u ovaj program mogu biti uključeni do navršene 26. godine života.

Kako sam naveo u pomenutoj Inicijativi, navedenu odredbu smatram diskriminatornom po osobe s teškoćama i invaliditetom, na osnovu starosne dobi.

Zbog toga sam u Inicijativi naveo da se odredbe člana 80. stav (3) brišu, jer su suprotne članu 2. Zakona o zabrani diskriminacije.

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju održali protest ispred Zavoda Mjedenica

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju održali protest ispred Zavoda Mjedenica

Zatvaranje Radionice u Mjedenici, što je odluka koju je donijela ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota Muminović, predstavlja ozbiljan udarac na prava ove djece i njihovih porodica. Odluka je donesena bez jasne komunikacije i plana, što je dovelo do nepodnošljive neizvjesnosti za roditelje i djecu. Zatvaranje ovih vrata nije samo administrativna greška, to je kršenje osnovnih prava djece koja trebaju posebnu njegu i podršku.

Pozivam Vladu KS i nadležnu ministricu Hota Muminović, da hitno reaguju i omoguće djeci povratak u radionice uz sve neophodne servise podrške. Kao društvo, imamo obavezu prema ovim porodicama i djeci, i moramo pokazati odgovornost i solidarnost. Niko nema prava da iz redovnog sistema podršku i pomoć djeci i njihovim roditeljima preusmjeri na nevladin sektor. Jer, ljudska prava, pomoć ugroženima da prevladaju poteškoće nije domen nevladinog sektora, već obaveza vlasti. Svima su nam puna usta evropskih standarda, reformi i puta ka EU, a najugroženije među nama želimo prepustiti neizvjesnosti NVO sektora. Ne postoji razlog i dovoljno kvalitetan argument koji će nas ubijediti da nešto što dobro funkcioniše skoro 40 godina treba oduzeti iz sistema i predati u nesigurne ruke nevladinog sektora. 

Ovo nije pitanje političke pripadnosti ili administrativne efikasnosti – ovo je pitanje osnovnih ljudskih prava. Nastavit ću se zalagati i pružati podršku roditeljima i djeci Mjedenice dok se ne osigura njihovo pravo na obrazovanje i dostojanstven život", navodi se u saopćenju zastupnika Stranke za BiH u Skupštini KS Muamera Bandića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije