Sindikat, roditelji, direktorica...: Šta se dešava u Zavodu Mjedenica?

0
Radiosarajevo.ba
Sindikat, roditelji, direktorica...: Šta se dešava u Zavodu Mjedenica?
Foto: Općina Stari Grad / Zavod Mjedenica

"Sindikat od Vijeća roditelja Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ očekuje zahtjev za ostavkom ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anisa Krivića i Vlade Kantona Sarajevo, a ne od direktorice Mirsade Čakal, koja odgovorno radi svoj posao", saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Naime, ističu kako je u javnost procurila informacija da predsjednik Vijeća roditelja Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ Sarajevo traži ostavku direktorice pomenute ustanove, dok istovremeno hvali ministra.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica' Sarajevo dalo saglasnost za početak rada internata tek 9. oktobra, uz napomenu da se nastavni proces obavezno organizira u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i uputstvima i uz poštivanje epidemioloških preporuka. Također, javnost treba znati da su roditelji u prethodnom periodu vršili ogroman pritisak na prethodnog direktora Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo, koji je zbog navedenog bio prisiljen podnijeti ostavku.

Na žalost predsjednika Vijeća roditelja Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo, ovog puta se to neće desiti, ali se slažemo s g. Edom Čelebićem samo u jednoj konstataciji, a to je da roditelji ne trebaju odustati, da svako dijete u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo treba dobiti podršku kakvu zaslužuje, a ta podrška nije, niti će izostati od strane direktora i radnika Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo, nego je upitna podrška resornog ministra i Vlade Kantona Sarajevo. Javnost treba znati da resorni ministar nije odobrio 15 asistenata već samo tri, da nije odobrio dva logopeda i dva odgajatelja predškolskog odgoja, da nije pročitao zakonske propise, prije svega Pedagoške standarde i opće normative za osnovni odgoj i obrazovanje i normative radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila po predmetima za osnovnu školu ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 30/18), prema kojima Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ Sarajevo nedostaje i radnika i materijalno tehničkih sredstava", navode iz Saveza sindikata.

Ovim putem pozivaju ministra da prekine političku kampanju i da odmah posjeti Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ Sarajevo i zajedno s Vladom Kantona Sarajevo omogući da svako dijete u Zavodu dobije podršku koju zaslužuje.

"Predsjednika Vijeća roditelja, Edu Čelebića, molimo da se okani javnog zahvaljivanja ministru već da zajedničkim snagama prisilimo nadležne da pomognu radnicima i direktoru Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo da omoguće pravično i kvalitetno obrazovanje za svu djecu i učenike Zavoda", poručio je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Poređenje internata u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo s internatom Gazi Husrev-begove medrese nije osnovano niti se mogu porediti te dvije ustanove, ističe Sivro.

"Još jednom podsjećamo javnost da je stav ovog Sindikata kako treba zatvoriti i onemogućiti političke skupove, sijela, derneke i sva druga mjesta okupljanja na kojima se širi pandemija, a tek onda zatvarati vrtiće i škole. Sindikat daje punu podršku svim radnicima u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo, a posebno direktorici, koja odgovorno radi svoj posao", zakljušio je Saudin Sivro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije