Ministarstvo o situaciji u Mjedenici: "Djeca neće ostati bez nastave, radimo na pitanju internata"

0
I. M.
Ministarstvo o situaciji u Mjedenici: "Djeca neće ostati bez nastave, radimo na pitanju internata"
Foto: Općina Stari Grad / Zavod Mjedenica

Prije nekoliko dana u javnosti su se pojavile informacije o tome da se zatvara internat Mjedenica te da učenici tog Zavoda ostaju bez nastave. Navedeno je i da će se zatvoriti radionica koja je opstala i radila tokom opsade Sarajeva. 

JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" je javna ustanova koja se bavi djecom sa poteškoćama u psihofozičkom razvoju, od predškolskog uzrasta do odrasle dobi (od 3 do 40 godina). Internat je izraz kojim se opisuje škola koja učenicima, uz obrazovne usluge, pruža i smještaj, odnosno u kojoj učenici borave preko noći i/li tokom cjelokupne školske godine. 

Smještaj u internatu Mjedenica koristilo je 11 učenika, a Radionica za radnu okupaciju osoba sa poteškoćama djelovala je pri Zavodu Mjedenica još od 1986. godine. 

Denis Bećirović: Ukazao sam direktoru CIA-e na opasnu politiku rukovodstva bh. entiteta RS

Denis Bećirović: Ukazao sam direktoru CIA-e na opasnu politiku rukovodstva bh. entiteta RS

Povodom toga portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a iz kojeg su ove informacije demantovane.  

"Prije svega, želimo se osvrnuti na naslove u kojima se navodi 'zatvara se internat Mjedenica, učenici/štićenici ostaju bez nastave' - nastava je dio školskog rada u kojem se planski i organizovano provodi odgoj i obrazovanje učenika prema Nastavnom planu i programu, dok je internat smještaj, boravak učenika. Iz navedenog proizilazi da učenici nastavljaju pohađati nastavu, redovni odgojno-obrazovni rad, stručne tretmane, bez ograničenja u Zavodu 'Mjedenica'", naveli su u Ministarstvu. 

Dalje su podsjetili da postojanje internatskog smještaja učenika u centrima za učenike sa teškoćama nikada nije uređeno zakonima ili podzakonskim aktima. S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ubrzano radi na kreiranju uslova za rad navedenog internata, kako bi se omogućilo učenicima da nastave boraviti u internatu od septembra nove školske godine, dok se ovo pitanje ne riješi sistemski i u najboljem interesu djece.

Potpisani ugovori vrijedni više od 12 miliona KM o sufinansiranju boravka djece u vrtićima

Potpisani ugovori vrijedni više od 12 miliona KM o sufinansiranju boravka djece u vrtićima

"Pitanje internatskog smještaja djece sa teškoćama ne može se dugoročno rješavati kroz odgojno-obazovne ustanove, jer je potrebno osigurati 24 -satni boravak djece, ali i medicinsku, ljekarsku i tehničku njegu i brigu za što ne postoji osnov u sektoru odgoja i obrazovanja, a posebno uvažavajući činjenicu da se radi o vrlo osjetljivoj kategoriji djece/učenika iz cijele Bosne i Hercegovine. U tom smislu, posebna zabrinutost se ogleda u dijelu sigurnosti djece smještene u internat odnosno cjelodnevni boravak. Stoga pitanje internatskog smještaja djece sa teškoćama, ako se nastoji riješiti kvalitetno i u najboljem interesu djece, treba biti delegirano, prije svega resorima zdravstvene i socijalne zaštite. Bitno je napomenuti da ni u prethodno važećim Pedagoškim standardima i normativima pitanje internatskog smještaja nije bilo jasno definisano niti propisano", pojasnili su. 

Pojasnili su da radionica o kojoj se govori, nije namijenjena djeci, već odraslim osobama koje nisu učenici Zavoda. 

"U dijelu navoda, da se zatvaraju dnevne radionice, želimo skrenuti pažnju da su se dnevne radionice realizirale sa odraslim osobama, a pitanje brige i okupacionih terapija odraslih osoba i osoba koje nisu učenici Zavoda nije moguće propisati aktima koji uređuju oblast odgoja i obrazovanja, niti su dnevne/radno-okupacione radionice prepoznate kao oblik odgojno-obrazovnog rada", pojašnjeno je. 

Tri zlata za BiH: Historijski uspjeh naših učenika na matematičkoj olimpijadi

Tri zlata za BiH: Historijski uspjeh naših učenika na matematičkoj olimpijadi

Te su radionice, kako su naveli, namijenjene odraslim osobama sa teškoćama, trenutno u Zavodu Mjedenica ih posjećuju, prema njihovim mogućnostima osobe od 16-62 godina starosti, a Zavod "Mjedenica" ima predškolski nivo i osnovnoškolski nivo obrazovanja. Pružanje navedenih usluga za osobe sa invaliditetom je važno i značajno za njihovu socijalizaciju, stoga se ova problematika, ponavljamo, treba delegirati resorima socijalne i zdravstvene zaštite u skladu sa njihovim nadležnostima.

"Dakle, pružanje usluga brige i sadržaja usmjerenih na okupaciju i organizaciju slobodnog vremena odraslih osoba sa invaliditetom nije sastavni dio odgojno-obrazovnog rada. U cilju sveobuhvatnog uvida u odgojno-obrazovni rad djece sa teškoćama u Kantonu Sarajevo smatramo važnim javnost upoznati sa sljedećim:

U Kantonu Sarajevo djeca/učenici sa teškoćama osim redovnih odgojno-obrazovnih ustanova pohađaju i pet centara u kojim se odgajaju i obrazuju djeca/učenici sa teškoćama. Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje unapređenju inkluzije djece/učenika sa teškoćama, te su u toku prethodnih godina evidentna značajna ulaganja u stručni kadar za rad sa djecom/učenicima sa teškoćama u smislu zapošljavanja značajnog broja asistenata u grupi/odjeljenju, logopeda, edukator-rehabilitatora, psihologa, stručna usavršavanja i dr.

Kako će novi program Vlade Kantona Sarajevo promijeniti obrazovni sistem?

Kako će novi program Vlade Kantona Sarajevo promijeniti obrazovni sistem?

Posebna intencija Ministarstva je da se omogući svakom djetetu pravo na odgoj i obrazovanje (što je isključiva nadležnost Ministarstva) bez diskriminacije prema bilo kojem osnovu.

U toku školske 2023/2024. godine preko 250 djece sa teškoćama pohađa privatne i javne redovne vrtiće i preko 600 učenika sa teškoćama pohađaju redovne osnovne i srednje škole. Također, roditelji djece/učenika sa teškoćama donose odluku da li će njihova djeca pohađati redovne odgojno-obrazovne ustanove ili centre u kojima se putem Ministarstva osigurava podrška za djecu/učenike u vidu obezbjeđenja značajnog broja stručnog kadra, (edukator- rehabilitatora, logopeda, asistenata u grupi/odjeljenju).

Ministarstvo će u narednom periodu poduzimati aktivnosti kako bi se omogućila optimizacija rada centara za učenike koji ne mogu po principu inkluzije pohađati redovne škole, te kako bi se razvila resursna uloga centara u pružanju podrške inkluzivnom obrazovanju u redovnim školama. Smatramo da škole za specijalno obrazovanje imaju potrebne stručne i materijalne resurse da budu istinska podrška inkluzivnom odgoju i obrazovanju", kazali su iz Ministarstva za osgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Dakle, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo ne može se baviti smještajem učenika, ali trenutno radi na rješavanju pitanja smještaja učenika što znači da bez nastave niko neće ostati, a najvjerovatnije ni bez smještaja.

Povodom novonastale situacije oglasio se i Samostalni sindikat odnovnog obrazovanja i odgoja FBiH koji je podržao radnike Zavoda Mjedenica te je pozvao Ministarstvo da uključi predstavnike Sindikata u kreiranje dokumenata koji podrazumijevaju promjene koje se najavljuju kao sistemska rješenja, a pogotovo kada je u pitanju interresorna saradnja.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije