Ana Babić: Izmjenu imena OŠ "Mustafa Busuladžić" nisam podržala zbog procedura

Radiosarajevo.ba
Ana Babić: Izmjenu imena OŠ "Mustafa Busuladžić" nisam podržala zbog procedura
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 31. januara zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je pokrenula inicijativu da u Dnevni red bude uvrštena Odluka o stavljanju van snage Odluke o imenovanju OŠ "Mustafa Busuladžić".

"Ova inicijativa u Skupštini Kantona Sarajevo nije usvojena, a u trenutku glasanja sam bila suzdržana ne zato što sam protiv nje, već isključivo iz proceduralnih razloga, s obzirom da naše kantonalno zakonodavno tijelo bez prijedloga Općinskog vijeća Novi Grad ne može poništiti navedenu Odluku", istaknula je predsjedavajuća Skupštine KS-a Ana Babić koja se, nakon ove sjednice, našla na udaru kritika javnosti zbog suzdržanosti tokom glasanja o ovoj tački dnevnog reda.

Ona je podsjetila da je ranije pokrenula pitanje promjene naziva škole zbog čega je, kako kaže, angažirala stručnjake iz BiH i Hrvatske koji bi "čvrstim i argumentiranim faktima i dokumentima trebali dokazati zbog čega se ova škola, ali i ijedna sarajevska ulica, ni u kom slučaju ne trebaju tako zvati".

"Još jednom napominjem da pokretanje inicijative za izmjenu naziva škole treba krenuti iz Općinskog vijeća Novi Grad, bez čije suglasnosti u ovom slučaju skupštinska odluka ne bi bila važeća. Svoju ulogu u politici i na funkciji koju obnašam shvatam i obavljam isključivo u korist građana Kantona Sarajevo te smatram da bi bilo krajnje politikantski i neprimjereno glasati za neku odluku za koju znam da se zbog proceduralnih i zakonskih razloga ne može provesti.

Koristim se prilikom da izvijestim građane Kantona Sarajevo da ću i dalje raditi na ovom pitanju, u skladu sa svim svojim ljudskim i profesionalnim mogućostima, i dati sve od sebe da se nastala situacija riješi“, kazala je predsjedavajuća Babić, ovim povodom.

U vezi sa nazivom škole, predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je uputila inicijativu Općinskom vijeću i načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću za izmjenu naziva škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije