Analiza sladoleda u Sarajevu: Koliko su mikrobiološki ispravni?

S. Š.
Analiza sladoleda u Sarajevu: Koliko su mikrobiološki ispravni?
Svima omiljena slastica uvijek je pristupačna zbog frižidera u kojima se čuva.

No, da li se i koliko često kontroliraju objekti u kojima se prodaju sladoledi?

"Inspekcijski nadzori prodaje sladoleda u prodavnicama i na kioscima se provode u sklopu redovnih i usmjerenih nadzora (po prijavi stranke) tokom cijele kalendarske godine, a prema utvrđenom planu i programu sanitarne inspekcije. U toku ljetnih mjeseci svake godine se planiraju i realiziraju pojačani nadzori nad radom subjekta koji prodaju sladoled, kao i nadzori svih subjekata koji se bave prodajom lako-kvarljivih namirnica, odnosno namirnica koje zahtjevaju poseban temperaturni režim čuvanja", rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić.

U objektima gdje se prodaje sladoled kontroliraju se: sanitarno-higijenski uvjeti u kojima se ova poslastica prodaje, lična higijena i uniforma radnika na prodaji, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija od ovlaštene firme, sanitarne knjižice zaposlenika, temperatura frižidera, zdravstvena ispravnost namirnica od kojih se pravi sladoled (porijeklo, deklaracija, 2a obrazac i slično), kao i mjesečne analize uzoraka sladoleda na mikrobiološku ispravnost, koju je subjekt nadzora dužan provoditi jednom mjesečno u saradnji s ovlaštenom laboratorijom.

"U slučaju pozitivnog nalaza, po službenoj dužnosti laboratorije dostavljaju izvještaj Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije, na osnovu kojeg inspekcijski organi poduzimaju upravne mjere nakon izvršenog nadzora.

U periodu od 1. maja 2016. godine do 25. jula 2016. godine obavljena su 24 inspekcijska nadzora u objektima koji se bave prodajom sladoleda, od kojih 23 redovna i jedan po prijavi stranke. Na osnovu utvrđenog stanja izrečeno je 14 prekršajnih naloga i izdato 11 rješenja o otklanjanu nedostataka", dodala je Brdarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije