Objavljen program Festivala kamerne muzike SCMF

Radiosarajevo.ba
Objavljen program Festivala kamerne muzike SCMF
/ SCMF
Šesti Sarajevo Sarajevo Chamber Music Festival nosi nalov DOM / HOME.  Kao je obrazloženo u festivalskoj knjižici, ova tema će naz pozvati da razmišljamo "o onome ko smo, i čemu pripadamo, i šta nam pripada, i šta su granice 'našeg' ...

Kroz program ćemo prepoznavati šta je muzika našeg doma, ne zaboravljajući da samo mi određujemo svoju veličinu i granice – stoga uz rame “našim” velikanima muzike, Bachom, Vivaldijem, Dvořákom ili Pärtom, predstavljamo i “naše” bliže majstore, od Prebande, Miloševića, Magdića i Komadine, do Sijarića, Karače i Rešidbegovića.

"Dom ćemo posebno slaviti u ovoj 60. godini Muzičke akademije u Sarajevu, a to je i poseban motiv za ovu do sada najmasovniju smotru bh. umjetničke muzike posljednjih decenija, mahom profesora najstarije akademije u BiH", saopćili su organizatori. 

Glavni festivalski koncerti će tradicionalno biti održani od 31.08. do 04.09, dok će ostali programi započeti već 26.08. dolaskom regionalnih studenata koji nastupaju u programu Sarajevo Chamber Music Institute 2016.

U programu nastupaju umjetnici koji su u Sarajevu kod kuće na različite načine. Specijalni gost festivala je slavni bosanskohercegovački i svjetski lutnjist Edin Karamazov, ali uz njega su tu član Manhattan String Quareta i kodirektor SCMF Chris Finckel, violinistica Deborah Wong iz New Yorka koja je ranije bila predavač Sarajevo Chamber Music Institute, kao i fantastični njujorški pijanist Bernard Rose.

 U svojoj će kući, a zapravo u Domu Oružanih snaga BiH, svirati i profesori Muzičke akademije, violončelistica Belma Alić, klarinetist Vedran Tuce, pijanistica Azra Medić, kompozitor Dino Rešidbegović, ali i i sadašnji studenati i nekadašnji studenti, višegodišnji polaznici programa Sarajevo Chamber Music Institute, violinistica Sonja Vojvodić, violistica Aida Dajić, violončelistica Lidija Paulin, flautistice Hanan Hadžajlić i Mirna Mlikota i pijanista Zlatan Božuta. Poseban, završni koncert program bit će posvećen mladim umjetnicma polaznicima internacionalnog programa Sarajevo Chamber Music Institute.

Rezidentni ansambl je Gudački orkestar matične kuće festivala - Muzičke akademije u Sarajevu - koji je stasao u veliki i respektabilni ansambl koji u ovoj godini može stati na mjesto čuvenog Manhattan Quarteta i biti domaćin festivalskim učesnicima.

PROGRAM događaja u Dom Oružanih snaga BiH

Srijeda, 31.08.2016, 20.00
BIBER, BACH, VIVALDI, RESPIGHI, PÄRT, KARAČA*
Edin Karamazov, lutnja
Gudački orkestar MAS

Četvrtak, 1.9.2016, 20.00
DVOŘÁK, PROKOFJEV, ČAVLOVIĆ,
Bernard Rose, klavir
Deborah Wong, violina
Chris Finckel, violončelo

 

Petak, 2.9.2016, 20.00 
ŠOSTAKOVIČ, MILOŠEVIĆ, KOMADINA, MAGDIĆ, SIJARIĆ, REŠIDBEGOVIĆ
Hanan Hadžajlić,  Dino Rešidbegović, Belma Alić, Deborah Wong, Sonja Vojvodić, Aida Dajić, Lidija Paulin, Azra Medić, Vedran Tuce, Zlatan Božuta te pjesnici i pjesnikinje Ahmed Burić, Ferida Duraković, Goran Simić, Šejla Šehabović
Gudački orkestar MAS

Subota, 3.9.2016, 20.00
VIVALDI, MOZART, PREBANDA, PIAZOLLA
Gudački orkestar MAS
Bernard Rose, klavir
Belma Alić, violončelo
Chris Finckel, violončelo
Mirna Mlikota, flauta
Deborah Wong, violina

Nedjelja 4.9.2016, 20.00 
GLINKA, BORODIN, ARENSKY, PAPANDOPULO
KONCERT POLAZNIKA SARAJEVO CHAMBER MUSIC INSTITUTE

Ulaz na sve koncerte je slobodan. Organizator zadržava prava izmjena u programu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije