Alipašino Polje: Otvoren prvi park prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju

Radiosarajevo.ba
Alipašino Polje: Otvoren prvi park prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju
U neposrednoj blizini Servisnog centra za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" na Alipašinom Polju, jučer je svečano otvoreno dječije igralište prilagođeno i djeci s poteškoćama u razvoju.

Otvorili su ga Ines Kavalec, direktorica Udruženja Dajte nam šansu, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Na igralištu na Trgu međunarodnog prijateljstva od sada će se moći igrati sva djeca, djeca iz obližnjih zgrada, kao i ona koja borave u Servisnom centru i njihovi roditelji.

"Specifičnost samog igrališta je u tome što je jedan dio sadržaja prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju, kao i djeci koja stanuju u neposrednoj blizini, a planirano je da u narednom periodu bude i ograđeno", kazao je načelnik Efendić.

Ines Kavalec kazala je da je riječ o prvom inkluzivnom parku (igralištu) u općini Novi Grad i Sarajevu.

"Udruženje Dajte nam šansu je prije godinu dana uputilo inicijativu Općini Novi Grad za potrebu izgradnje jednog ovakvog parka i današnje otvaranje je dokaz da ova lokalna zajednica zaista radi s mnogo razumijevanja i ljubavi. Od danas djeca, kakvu god imali vrstu poteškoće, mogu se zajedno igrati s tipičnom djecom. U ovom parku neće se samo igrati, ovdje će se i učiti. Djecu ćemo učiti o različitostima, da budu podrška i omogućiti porodicama koje imaju dijete ili osobu s poteškoćama u razvoju da zajedno mogu provesti vrijeme uživajući u igri svoje djece“, rekla je Kavalec.

Izgradnju igrališta zajedno su finansirali Općina Novi Grad i Grad Sarajevo. Kako je ovom prilikom kazao gradonačelnik Skaka, Grad Sarajevo će i u narednom periodu podržavati ovakve projekte i u drugim općinama.

Općina Novi Grad  proteklih je godina dosta radila na izgradnji dječijih igrališta, kako bi osigurala što više prostora za dječiju igru, a otvaranjem još jednog, obogaćen je prostor za igru djece, a sam ambijent naselja poprimio je ljepši izgled.

S jučerašnjeg skupa upućen je i poziv građanima i roditeljima da čuvaju sprave i koriste ih na propisan način, kako bi osigurali maksimalnu sigurnost za sebe i svoju djecu, a samim tim i duži vijek trajanja rekvizita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije