Akcijom sadnje drveća i Sarajevo se priključilo UNSMOKE incijativi

O. K.
Akcijom sadnje drveća i Sarajevo se priključilo UNSMOKE incijativi
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Unsmoke Sarajevo

Sadnjom drvoreda i žive ograde na zelenoj pvršini ispred sarajevskog hotela Holiday, kompanija Philip Morris, u saradnji s općinama Centar i Novo Sarajevo, te KJKP Park, započela je svoju globalnu inicijativu Unsmoke your World u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Unsmoke Sarajevo je lokalna aktivnost u okviru inicijative kojom kompanija Philip Morris BiH želi dati svoj doprinos lokalnoj zajednici u pokušajima stvaranja kvalitetnije životne sredine.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam danas ovdje na početku ovakvog projekta. Ja sam u Sarajevu posljednje tri godine, dolazim iz Beograda, ovo mi je treća zima ovdje, i imao sam priliku da vidim koliko je problem zagađenosti zraka prisutan u Sarajevu. Također mi je drago da se nalazim na čelu kompanija koja želi da pokrene jedan društveni dijalog o zagađenju grada i da damo jedan skromni doprinos rješenju ovog problema", istakao je na početku generalni direktor Philip Morrisa za BiH i Crnu Goru Srđan Lazović.

Dodao je da Phillip Morris ne može da sam riješi ovaj problem niti je to njegova uloga, ali s druge strane, kao društveno odgovorna kompanija i kompanija koja je lider u svojoj inudstriji su prepoznali značaj ovog problema.

"Ovom kampanjom želimo da pokrenemo razgovor i o pušenju kao takvom na jednoj globalnoj razini, i gdje je naša poruka jasna: Ukoliko ste pušač, treba da ostavite cigarete, ukoliko niste pušač, nemojte nikada da počinjete, a ukoliko ste pušač, a želite da prestanete pušiti, pronađite manje štetne alternative", dodao je Lazović.

Lazović je istakao kako će drvoredi koji su zasađeni u općinama Centar i Novo Sarajevo ostati kao trajno dobro u borbi protiv zagađenja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić kazao je kako je ovo važan projekat za glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Mi želimo da dođemo do statusa zelenog grada. Ono što je zanimljivo jeste da se jedna društveno odgovorna kompanija kao što je Phillip Morris udružila sa našom općinom i općinom Novo Sarajevo kako bi doprinijela poboljšanju kvaliteta zraka u našem gradu", kazao je Ajnadžić.

Sadnjom drvoreda i žive ograde uz dijelove najprometnije saobraćajnice u Sarajevu povećava se mogućnost apsorpcije štetnih i otrovnih PM čestica, koje se stvaraju sagorijevanjem čvrstih fosilnih goriva izduvnih gasova automobila i industrije, a također ove sadnice djeluju i antialergeno.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo dodao je kako je jedno zasađeno drvo uvijek dobro za budućnost.

"Kompanija Philip Morris je došla sa planom sadnje drveća, mi smo svesrdno pristali na ovaj projekat. Drvored u općini Centar posađen je na potezu pored hotela Holiday, dok će na prostoru Općine Novo Sarajevo biti zasađen na potezu od raskrsnice prema Pofalićima do naselja Socijalno", najavio je Koldžo.

Direktor KJKP Park Sarajevo Edin Abdurahmanović dodao je ovo važan projekat kojim se povećava fond stabala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Zahvaljujem se kompaniji Phillip Morris te načelnicima i drago mi je što ćemo imati saradnju na ovakvom projektu. Također, u ovoj godini očekuju nas brojni projekti koji se tiču sadnje drveća", istakao je na kraju Abdurahmanović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije