Dokazano: Zamjena cigareta alternativama poboljšava zdravstveno stanje pušača

Promotivni tekst
Dokazano: Zamjena cigareta alternativama poboljšava zdravstveno stanje pušača
Foto: Promo / IQOS bezdimni uređaj koji zagrijava a ne sagorjeva duhan

Rezultati najnovijeg istraživanja britanskog Univerziteta Dundee pokazuju da zamjena klasičnih cigareta alternativama za samo mjesec dana može pokazati pozitivan uticaj na zdravstveno stanje pušača.

Prema rezultatima naučnih istraživanja u ovoj, do sada najobimnijoj zdravstvenoj studiji rađenoj na temu klasičnih cigareta i elektronskih cigareta, već u prvom mjesecu prelaska na takozvane vaping uređaje kod pušača se smanjio rizik od srčanog i moždanog udara.

Britanska studija, objavljena u magazinu Američkog kardiološkog koledža, je podstakla stručnu javnost i još jednom stavila duhanske alternative u centar interesovanja. Sve je više studija koji potvrđuju da je prelazak na provjerene alternative bolje rješenje, ali isključivo za pušače koji bi inače nastavili pušiti.

„Provjereni“ se smatraju oni proizvodi koji su prošli rigorozne analize, poput one koji je IQOS, bezdimni uređaj koji zagrijava a ne sagorjeva duhan, prošao kako bi dobio odobrenje za prodaju u Americi. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) utvrdila je da ovaj uređaj emituje niži nivo nekih štetnih materija od klasičnih cigareta, a poštovanje procedure od strane Philip Morrisa, proizvođača ovog uređaja, dalo je prednost IQOS-u u odnosu na ostale alternative, posebno u SAD.

IQOS bezdimni uređaj koji zagrijava a ne sagorjeva duhan - undefined

Foto: Promo: IQOS bezdimni uređaj koji zagrijava a ne sagorjeva duhan

Naime, pre samo nekoliko meseci u Americi je nepravilno rukovanje izazvalo krizu sa još jednom vrstom duhanskih alternativa - elektronskim cigaretama, a ilegalno modificirane kapsule sa tečnošću za elektronske cigarete bile su tema broj jedan kojom su se bavili svi, uključujući i predsednika SAD-a, Donalda Trumpa.

Kako bi se stalo na put spekulacijama i uradilo najbolje za zdravlje nacije, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), kao glavno regulatorno tijelo za sve duhanske proizvode i njihove alternative, uvela je novo pravilo za regulaciju stanja na tržištu.

Do maja 2020. sve elektronske cigarete moraju proći „predtržišnu analizu“, bez obzira na to da li su ili ne već komercijalizirane, na način na koji je to Philip Morris već učinio sa IQOS-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije