Sarajevo dobija novi drvored od 86 stabala, sadnja počinje ove sedmice

Radiosarajevo.ba
Sarajevo dobija novi drvored od 86 stabala, sadnja počinje ove sedmice
Foto: Park / Priprema za sadnju

Sadnjom novog mladog drvoreda od 86 stabala koja počinje za četiri dana, Sarajevo će, zajedno sa drugim metropolama, biti dio velike globalne kampanje "Unsmoke Your World", koja za cilj ima oslobađanje svijeta od duhanskog dima, ali i kvalitetniju i zdraviju životnu sredinu, koju provodi kompanija Philip Morris sa svojim poslovnim partnerima.

U okviru kampanje u dvije sarajevske općine Philip Morris BH, ali i uz podršku općina Centar i Novo Sarajevo i kantonalnih ministarstava, angažirali su preduzeće Park da realizira sve radove, odredi adekvatne sadnice i u četvrtak počne sadnju novog drvoreda. Uz drvored, sarajevske zelene površine istovremeno će biti obogaćene i sa više od 6.000 sadnica žive ograde.

Zbog što potpunijeg cilja same kampanje dogovoreno je da lokacija za sadnju bude upravo zeleni pojas uz glavnu gradsku saobraćajnicu, gdje je Park danas počeo radove na pripremi terena, čišćenje, te iskop i prihranu zemljišta. Novi drvored i sadnice žive ograde doprinijet će kvaliteti zraka u Sarajevu i apsorbovati štetne i otrovne čestice iz izduvnih gasova automobila i industrije, pa akcija stoga i nosi naziv "Od-dimimo Sarajevo". Sva stabla bit će zasađena na potezu od Marijin Dvora (TC Alta) do Mašinske škole u općini Centar i od Pofalića do Socijalnog u Novom Sarajevu. Uz drvored će biti zasađene i sadnice žive ograde, a ove radove na području Centra nabavkom dodatnog broja sadnica podržala je i Općina Centar.

Općina Novo Sarajevo također je dala podršku i doprinos ovoj kampanji, koju je podržala finansiranjem rekonstrukcije i sadnje trave, odnosno formiranjem novog travnjaka u zelenom pojasu od Pofalića do Socijalnog.

Uređenju zelenog pojasa uz glavnu saobraćajnicu u Centru i Novom Sarajevu odnosno sadnji novog drvoreda osim radnika Parka prvog dana akcije prisustvovat će i uposlenici Philip Morris BH, kao i predstavnici Općina Centar i Novo Sarajevo, a zvanično bi trebala početi u četvrtak u 13 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije