Zemlja u šoku: Oslobađanje čovjeka koji je prije 29 godina pozirao s žrtvama

J. M.
Zemlja u šoku: Oslobađanje čovjeka koji je prije 29 godina pozirao s žrtvama
Njemačku javnost šokirala je vijest o skorom puštanju iz zatvora Dietera Degowskog.

Riječ je o jednom od dvojice gangstera koji su cijelu zemlju držali u šoku i neizvjesnosti prije 29 godina u tzv. "Gladbeck talačkoj krizi".

U augustu 1988. godine Degowski i njegov saučesnik Hans-Jürgen Rösner su nakon neuspješne pljačke banke u gradiću Gladbecku, bježeći od policije, uzeli više talaca.

U naredna dva dana trajala je prava drama koju je dodatno podgrijavalo medijsko praćenje slučaja. Kamere su cijelo vrijeme pratile Degowskog i Rösnera koji su uživali dajući intervjue s pištoljima uperenim u nasumično odabrane taoce.

Prvo su za taoce uzeli putnike gradskog autobusa u Bremenu i tom prilikom ubili 15-godišnjeg Emanuelea De Giorgija.

Nešto kasnije, pred očima kamera, uperili su pištolj u glavu lijepe 19-godišnje djevojke Silke Bischoff koja će također postati žrtva talačke krize.

Silke Bischoff je poginula u neuspješnoj akciji njemačkih specijalaca 18. augusta 1988. godine, kada je smrtno stradao i jedan policajac u saobraćajnoj nesreći tokom jurnjave na autoputu.

Degowski i njegov saučesnik dobili su kazne doživotnog zatvora. Navodno su nadležni organi donijeli ocjenu da Dieter Degowski više nije opasan po društvo, odnosno da je spreman za smanjenje kazne. Ukoliko se to desi, bit će oslobođen narednih mjeseci, a vjerovatno će dobiti novo ime kako bi se lakše uključio u društvo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije