Weber: Turskoj reći da ne spada u EU, a podržati balkanske zemlje

Fena
Weber: Turskoj reći da ne spada u EU, a podržati balkanske zemlje
Turskoj bi trebalo jasno reći da ne spada u EU, a u tom bi slučaju bilo i manje rezervi prema budućem članstvu balkanskih država, stajalište je Manfreda Webera, čelnika najveće grupe zastupnika u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP).

"Moramo prikupiti hrabrost i definirati granice Europe. Za mene je granica na Bosforu, a Turska nije Europa", kazao je Weber, čelnik grupacije desnog centra u europskom parlamentu, u razgovoru pred svoj dolazak u Sloveniju, gdje će u petak sudjelovati na skupovima triju slovenskih političkih stranaka koje spadaju u okrilje europske konzervativne grupacije te im izraziti potporu pred parlamentarne izbore koji se u Sloveniji održavaju 3. juna.

Govoreći o svom stajalištu kao njemačkog demokršćanina iz Bavarske i čelnika EPP-a, Weber je za agenciju STA kazao da EPP podržava europsku perspektivu država zapadnog Balkana, ali da one najprije moraju ispuniti sve kriterije i obveze kako bi zadobile povjerenje državljana EU-a za članstvo.

U državama članicama danas je manje naklonosti i više opreza prema procesu budućeg širenja EU-a, ali bi se te rezerve smanjile ako bi se Turskoj poručilo da nije dio Europe, ocijenio je Weber, dodavši da bi postavljanje jasne granice do kuda će se EU širiti povećalo spremnost da se u EU prime balkanske države jer bi se znalo da proces proširenja nije beskonačan.

Po Weberovoj ocjeni, jedna od ključnih poruka koje EPP mora reći biračima, pred izbore za novi Europski parlament iduće godine, je da je potrebno inzistirati na sigurnosti Europe i očuvanju njenog "pretežno kršćanskog" identiteta, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije