Vratiti migrante koji nemaju pravo na azil u Evropi

Fena
Vratiti migrante koji nemaju pravo na azil u Evropi
/ Anadolija
Talijanski premijer Mateo Renzi i njemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se da pojačaju napore kako bi migrante koji nemaju prava na azil u Evropi poslali nazad u zemlje iz kojih potiču, javlja AFP.

"Svi mi u Evropi moramo raditi na repatrijaciji onih koji nemaju prava da ostanu... Nezamislivo je da sve možemo da primimo", rekao je jučer Renzi nakon sastanka sa Angelom Merkel u talijanskom gradu Maranelu.

U istom tonu, Merkel je rekla da ne mogu svi migranti da ostanu u Evropi.

"I Italija ima isti problem, dakle imamo zajedničku agendu. Oni koji nemaju pravo da ostanu moraju da budu vraćeni u zemlje iz kojih potiču", istakla je njemačka kancelarka.

Ona je ukazala na sporazum koji su EU i Turska potpisali u martu, s ciljem da se zaustavi priliv migranata u Evropu, kao primjer kako saradnja može da pomogne da se zaustavi ilegalna migracija.

Dodala je da bi trebalo uvesti ekonomske poticaje kako bi oni koji planiraju da emigriraju ostali u svojim zemljama.

"Važno je da postignemo dogovor sa zemljama iz kojih migranti potiču", rekla je Merkel, dajući kao primjer sporazum Italije, Francuske i Njemačke sa Malijem i Nigerom u cilju unapređenja ekonomskog rasta u subsaharskim zemljama.

Merkel je također u srijedu, prilikom posjete Italiji, izrazila žaljenje zbog smrti 292 ljudi u zemljotresu koji je prošle nedjelje pogodio centralnu Italiju, rekavši da je Njemačka spremna da pomogne u obnovi Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije