Više ne želi El Clásico: Guardiola na skupu poklonika nezavisnosti Katalonije

Anadolija
Više ne želi El Clásico: Guardiola na skupu poklonika nezavisnosti Katalonije
/ Guardiola na mitingu u Barceloni (Twitter)
Pep Guardiola, menadžer Manchester Cityja i bivši trener Barcelone, pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži referendum o nezavisnosti Katalonije, koji vlada Španije smatra nelegalnim.

Guardiola je pred nekoliko hiljada pristalica nezavisnosti Katalonije okupljenih u centru Barcelone, pročitao manifest kojim poziva demokratije u Europi i širom svijeta da budu uz tu pokrajinu jer "branimo naša prava na slobodu, političko izražavanje i pravo na glas".

"Mi Katalonci danas smo žrtve države koja obavlja politički progon nedostojan 21. vijeka i demokratije u Evropi", rekao je Guardiola.

Uprkos protivljenju španske vlade i oprečnim presudama Ustavnog suda Španije, čelnik pokrajinske vlasti Katalonije Carles Puigdemont rekao je u petak da će se referendum o nezavisnost te pokrajine na sjeveroistoku Španije održati 1. oktobra. 

Konzervativna vlada Mariana Rajoyja uvijek je isticala da se takav referendum neće održati, dajući do znanja da će poduzeti preventivne mjere u tom smislu.

U Kataloniji je 9. novembra 2014. godine održan referendum kojeg je španski Ustavni sud poništio, a na birališta je izašlo 37,2 posto Katalonaca. Više od 80 posto njih izjasnilo se da želi Kataloniju kao nezavisnu državu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije