Viktor Orban: Nećemo izbjeglice, tražimo hermetičko zatvaranje granica

Radiosarajevo.ba
Viktor Orban: Nećemo izbjeglice, tražimo hermetičko zatvaranje granica

Nekoliko dana prije najavljenog susreta čelnika zemalja EU sa Turskom, skupa na kojem će se raspravljati o izbjegličkoj krizi, mađarski premijer Viktor Orban još jednom je kategorično odbio prihvat izbjeglica.

"Ne prihvatamo izbjegličke kvote po zemljama, niti bilo kakvo razmještanje izbjeglica iz Turske u Mađarsku. Smatramo da granice treba hermetički zatvoriti", rekao je Orban nakon razgovora sa Horstom Seehoferom, šefom njemačke partije CSU.

Seehoferova stranka je u koaliciji sa CDU-om Angele Merkel, ali zagovara znatno strožiju izbjegličku politiku od njemačke kancelarke. Ipak, Seehofer je stigao u  Budimpeštu da bi naglasio svoju podršku pregovaračkoj poziciji kancelarke Angele Merkel, koja želi po svaku cijenu isposlovati razmještaj izbjeglica po cijeloj EU da bi se oslabio pritisak na Njemačku. 

No, sudeći po izjavi mađarskog premijera izgleda da u tome nije uspio pa njemački politički analitičari upozoravaju da ova zemlja nije bila toliko izolovana u Europi još od kraja Drugog s vjetskog rata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije