Strasbourg / Priznanje za Hrvatsku: Marija Pejčinović Burić na čelu Vijeća Europe

26. 06. 2019. u 21:15:00 Fena

Shares: 15

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novog glavnog sekretara Vijeća Europe.

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavnog sekretara naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u oktobru istječe drugi mandat, javila je Hina.

Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio s 59 glasova.

Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u historiji na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. Stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. oktobar ove godine.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

NEMA KOMENTARA