Velika Britanija i EU nisu uspjele postići "potpuni dogovor" o Brexitu

Anadolija
Velika Britanija i EU nisu uspjele postići "potpuni dogovor" o Brexitu
Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije, nakon sastanka u Briselu sa Theresom May, britanskom premijerkom, izjavio je da Evropska unija (EU) i Velika Britanija nisu uspjele postići dogovor u vezi sa Brexitom.

"Nismo uspjeli postići potpuni dogovor. Uprkos naporima koje smo poduzeli nismo u potpunosti uspjeli doći do sporazuma", poručio je Juncker novinarima odmah nakon sastanka koji je trajao skoro tri sata.

Naglasio je da su preostale dvije-tri teme o kojima u narednom periodu moraju postići dogovor sa Velikom Britanijom.

Dodao je kako će biti moguće postići dovoljan napredak u vezi sa Brexitom prije samita lidera EU-a koji bi se trebao održati naredne sedmice.

Britanska premijerka je istakla da su obje strane imale iskrene namjere, dodajući kako su pregovori ipak bili dosta teški.

"Postignut je značaj napredak. Ipak, i dalje imamo različita stajališta o određenim pitanjima. Ali isto tako u vezi sa mnogim pitanjima postoji i zajednički stav", rekla je May, te najavila novi sastanak krajem sedmice.

"Uvjerena sam da ćemo taj sastanak završiti pozitivno", kazala je May.

Podsjetimo, London planira zvanično napustiti Evropsku uniju na proljeće 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije