Upozorenje svima: Iz C. Gore krenula bratu u Holandiju, završila u migracionom centru

Radiosarajevo.ba
Upozorenje svima: Iz C. Gore krenula bratu u Holandiju, završila u migracionom centru
Foto: Novosti.rs / Ljiljana Moharić s djetetom
Državljanka Srbije Ljiljana Moharić doživjela je neprijatno iskustvo na putu za Holandiju, gdje je krenula u ponedeljak.

Moharić je zajedno s 9-mjesečnom bebom krenula u posjetu bratu koji tamo živi, a na aerodromu u Belgiji zaustavila policija, pišu Večernje novosti.

Naime, iako je imala svu neophodnu dokumentaciju, na izlasku s aerodroma policija je zatražila da im pokaže koliko novca ima kod sebe. Kada je rekla da posjeduje nekoliko stotina eura, saopćili su joj da moraju da je deportuju nazad, jer to nije dovoljna suma za boravak u toj zemlji.

"Krenula sam za Belgiju iz Podgorice, jer je to bio najpovoljniji let. Kada smo sletjeli na aerodrom gdje me je čekao brat i odakle je trebalo da otputujemo za Holandiju, granična kontrola nas je zaustavila, pregledala pasoše i rekla da beba i ja moramo da imam sumu od 40 eura po danu. To je za planirano vrijeme boravka više od 1.000 eura, bez obzira na to što je Belgija samo tranzitna zemlja. Kada je brat vidio da nas nema, pitao je o čemu se radi i ponudio da plati, ali mu nisu dozvolili. Oduzeli su mi mobilni telefon i dokumentaciju i odveli bebu i mene u migracioni centar. Do sutradan nisam mogla da se čujem ni sa kim. Ne mogu da vam opišem tu trauma", ispričala je Ljiljana za Novosti, u iščekivanju da buide deportirana.

Ona pojašnjava da je njen brat odmah kontaktirao Ambasadu Srbije i da su njeni predstavnici ponudili da je deportiraju do Beograda. Rečeno im je da ona i njena beba moraju biti deportirane u zemlju iz koje su doletjele, što je u ovom slučaju Crna Gora. Prvi let za Crnu Goru je tek u četvrtak, a Ljiljana i njena beba sve vrijeme borave u Centru za migrante.

Stavka o posjedovanju novca i uslovi boravka u Belgiji opisani su na sajtu Ministarstva vanjskih poslova Srbije, pa se apeluje na građane da se prije puta dobro raspitaju o njima, jer Ljiljanin slučaj nije usamljen.

"Zbog građana koji podnose zahtev za azil, donekle je pooštrena kontrola na aerodromskim graničnim prijelazima. Ukoliko se dolazi u posjetu rođacima, potrebno je imati ovjereno pozivno pismo i 38 eura po danu boravka. Policija ne prihvata garancije u novcu koji rođaci donesu i pokažu. U takvim slučajevima ni intervencija ambasade ne pomaže, a bankarske kartice se ne prihvataju kao dokaz o posjedovanju novca", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije