Uhapšena bosanska banda: Krali skupocjene bicikle i prodavali ih u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Uhapšena bosanska banda: Krali skupocjene bicikle i prodavali ih u Tuzli
/ Zaplijenjeni ukradeni bicikli (Foto: Policija Reutlingen)
Njemačka policija uhapsila je sedam pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je u okolini Tübingena ukrala oko 300 skupocjenih bicikala i izvršila 100-tinjak provala u skladišta poljoprivrednih mašina i reciklažnih centara.

Pripadnici bande bili su s područja bivše Jugoslavije, uglavnom iz BiH, a upravo u našoj zemlji završila je ukradena roba u vrijednosti od oko 250 hiljada eura.

Nakon značajnog porasta krađa bicikala na području Tübingena na početku trećeg kvartala ove godine policija je operativnim radom došla do saznanja da lopovi koriste tamni kombi za krađe.

Službenici Federalne uprave policije su 7. septembra u blizini bavarskog Traunsteina zaustavili transporter Fiat Ducato u kojem su bila dvojica državljana BiH. U kombiju su pronašli dosta bicikala ukradenih u Tübingenu.

Policija je formirala operativnu grupu 'Ducato' koja je započela akciju otkrivanja ostalih članova bande. U međuvremenu su počinioci svoje aktivnosti proširili na fabrike, skladišta, centre sekundarnih sirovina, odnoseći alate za vrt i građevinarstvo, električne uređaje, metalni otpad, čak i gorivo.

Sva roba završavala je u Tuzli, gdje je u jednoj trgovini prodavana kao "polovna roba iz Njemačke". Njemačka policija obavijestila je kolege u BiH koji su tuzlanskoj prodavnici i skladištima zaplijenili robu u vrijednosti 200 hiljada eura.

Uslijedila je završna akcija njemačke policije koja je rezultirala hapšenjem ostalih članova bande na području Tübingena, oduzimanjem ukradene robe i čak sedam kombija koje su koristili pljačkaši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije