Građanima će se umjesto pečata u pasošu uzimati podaci kada su ušli u EU

Radiosarajevo.ba
Građanima će se umjesto pečata u pasošu uzimati podaci kada su ušli u EU
Državljani trećih zemalja izvan EU koji prelaze vanjsku granicu Unije ili šengenske zone, što znači i državljani BiH, Srbije i Crne Gore na ulasku u Hrvatsku, uskoro više neće dobivati pečate u pasošima.

Od njih će se uzimati i elektronski pohranjivati podaci o datumima ulaska i izlaska.

Novost je to u vezi koje su Europski parlament i Vijeće EU postigli politički dogovor i sada samo trebaju usuglasiti tehničke detalje prije nego što odluka o uspostavi sistema EES (Entry/Exit System) bude izglasana i stupi na snagu. Prikupljeni podaci moći će biti pohranjeni u bazi podataka u pravilu tri, a u iznimnim slučajevima pet godina, a poslužit će policiji i drugim sigurnosnim službama da otkrivaju, sprečavaju ili istražuju počinitelje teških kaznenih ili terorističkih djela koji dolaze iz zemalja izvan EU. 

Novi sistem kontrole ulazaka i izlazaka u EU lakše će otkrivati državljane trećih zemalja koji ulaze u šengensku zonu, ali ne izlaze na vrijeme, odnosno u roku za koji im je bio dopušten boravak (90 dana).

Također, novi sistem trebao bi ubrzati promet na graničnim prijelazima jer pasoši državljana trećih zemalja izvan EU ionako se već sada sistemski skeniraju i provjeravaju u bazama podataka, a ovime se uvodi samo još jedna baza podataka s kojom će se skenirani podaci uspoređivati, dok udaranje pečata u pasoše odlazi u historiju. Druga je velika novost, koja je u proceduri usvajanja u institucijama EU i za koju se također očekuje da bude izglasana do kraja ove godine, uvođenje sistema ETIAS pomoću kojeg će se “znati ko putuje u EU i prije nego što stigne ovamo”.

Svi državljani trećih zemalja kojima nije nužna viza za EU morat će se, jednom kad sistem ETIAS proradi, prije putovanja registrirati putem interneta, platiti pet eura i dobiti odobrenje bez kojega ne mogu ući u EU. Budu li u rutinskoj provjeri nakon registracije označeni kao sumnjivi ili opasni, neće ni dobiti odobrenje za ulazak u EU.

Opet, i to će vrijediti za državljane BiH, Crne Gore ili Srbije koji prelaze hrvatsku granicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije