U Grčkoj protesti protiv uslova za izbjeglice

Radiosarajevo.ba
U Grčkoj protesti protiv uslova za izbjeglice

Grupa dobrovoljaca različitih humanitarnih organizacija protestovala je protiv uslova u kampu Moria u kojima budu izbjeglice na grčkom otoku Lezbos, javlja Anadolu Agency (AA). Na poziv Pokreta jedinstva protiv opasnosti od fašizma i rasizma (KERFA) gotovo stotinu dobrovoljaca se okupilo u luci na Lezbosu i krenulo prema centru grada.

Aktivisti su se usprotivili sporazumu između Evropske unije (EU) i Turske u vraćanju izbjeglica koje na ilegalan način preko Egejskog mora dođu na grčke otoke. Demonstranti su puštali zmajeve s natpisima “Niko nije ilegalan” kao i uzvikivali slogane “EU, stidi se”, kao i “Ne granicama, zaustavite izmještanja”.

S druge strane, grupa izbjeglica i migranta pod policijskom pratnjom je ukrcana na trajekt i poslana u luku Pirej, u blizini Atine. U skladu sa sporazumom između Evropske unije (EU) i Turske, tražioci azila koji od 20. marta budu ilegalno pokušavali ući u Evropu, bit će- vraćeni u Tursku.

Prema sporazumu za svakog izbjeglicu ili tražioca azila koji bude vraćen iz Grčke u Tursku jedan Sirijac će iz Turske biti smješten u EU. Onima koji budu pokušali ilegalno ući u Evropu neće biti omogućeno da se smjeste u nekoj od zemalja EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije