Trenutak za historiju: Velika Britanija napustila Europsku uniju!

Fena
Trenutak za historiju: Velika Britanija napustila Europsku uniju!
Foto: Anadolija / Britanija napustila EU, februar 2020.

Velika Britanija je u petak u 23 sata po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom) napustila Europsku uniju, u najbitnijoj promjeni državnog kursa od gubitka svog carstva, nanoseći veliki udarac 70-godišnjim naporima da se iskuje europsko jedinstvo na ruševinama dva svjetska rata.

Dok se najskeptičnija članica EU još pripremala da napusti blok u ponoć sa petka na subotu, Bruxelles je upozorio da je odlazak uvijek teži od ostanka, dok svaka od britanskih strana izražava ili tugu ili oduševljenje.

EU je izgubila 15 posto svog ekonomskog potencijala, najvećeg vojnog potrošača i svjetsku finansijsku prijestonicu - London.

Premijer Boris Johnson slavi odlazak sa šampanjcem i s nizom britanskih specijaliteta, među kojima su plavi sir iz Shropshirea i jorkširski pudinzi s govedinom i hrenom.

"Ovo je momenat kada zora sviće i zavjesa se diže za novi čin", izjavio je Johnson, jedan od čelnika kampanje "za odlazak" na referendumu iz 2016. i dodao je današnji dan "moment istinske nacionalne renesanse i promjene".

Osim simbolizma spuštanja zastave  Union Jack u Bruxellesu nakon 47 godina, malo će, zapravo, biti promijenjeno do kraja 2020., roka koji je Johnson obećao za postizanje širokog sporazuma o slobodnoj trgovini s EU, najvećim svjetskim trgovinskim blokom.

EU je upozorila da odlazak znači i gubljenje beneficija članstva, iako Sjedinjene Države tvrde kako su Britanci željeli da pobjegnu pred "tiranijom Bruxellesa".

Za zagovornike, Brexit je "dan nezavisnosti" – bijeg od onoga što smatraju na propast osuđenim projektom pod njemačkom dominacijom koji je iznevjerio svojih 500 miliona ljudi.

Protivnici tvrde da je Brexit ludost koja je oslabila Zapad, smežurani dio onoga što je ostalo od britanskog globalnog uticaja, da podriva njenu ekonomiju i navodi je na više unutrašnjih preispitivanja i čini manje kozmopolitskom naciju uspostavljenu na otocima na sjevernom Atlantiku, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije