Švicarka koja je prešla na islam: Da skinem burku kao da sam u donjem vešu

Radiosarajevo.ba
Švicarka koja je prešla na islam: Da skinem burku kao da sam u donjem vešu
Ne prestaju kontroverze u vezi s austrijskim zakonom o zabrani nošenja burke koji je u ovoj zemlji stupio na snagu 1. oktobra.

Ovaj put se za žučne komentare pobrinula Nora Illi, najpoznatija švicarska muslimanka, koja je stigla u "turistički obilazak" Beča.

"Dajem sebi za pravo da uživam u ovom prelijepom gradu", rekla je Nora Illi, odjevena u burku.

Nora Illi je na Facebooku prikazala snimak svog obilaska Beča, zajedno s još tri žene, također u burki. Nakon 20-ak minuta zaustavila ih je policija i od Nore Illi zatražila da otkrije lice.

"Nažalost, to ne mogu učiniti, jer bi to za mene bilo isto kao da sam u donjem vešu", rekla je 33-godišnja članica Islamskog centralnog vijeća Švicarske.

Policajci su priveli Noru i njene prijateljice u stanicu zbog identificiranja. Islamsko centralno vijeće Švicarske saopćilo je da su četiri njihove članice, uključujući i Noru Illi, morale platiti kaznu od po 100 eura.

Na snimku se vidi izlazak Nore Illi iz policijske stanice i njeni pokušaji da papirom prekrije lice koje je morala otkriti zbog identifikacije.

Inače, Nora Illi je kćerka psihoterapueta Nijemca i socijalnog pedagoga Švicarke. Prije 15 godina prešla je na islam i postala borac za prava muslimanki u Švicarskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije