Švedska na putu ukidanja plaćanja gotovinom: Koje su prednosti i mane

Radiosarajevo.ba
Švedska na putu ukidanja plaćanja gotovinom: Koje su prednosti i mane

Dok neke zemlje Europske unije, poput Njemačke, najavljuju limitiranje plaćanja gotovinom na iznos od 5.000 eura, Švedska ide korak dalje. Na sjeveru Europe na putu su potpunog ukidanja keša. Dobra vijest za lobi kartičnog poslovanja, loša za "finansijska prava i slobode" građana. 

Dok je krajem 2008. godine u Švedskoj zabilježen promet gotovim novcem u iznosu od 112 milijardi kruna, ta brojka je do februara ove godine skoro prepolovljena – na 66 miljardi kruna. 

Posljednjih mjeseci trend odbacivanja plaćanja novčanicama značajno je ubrzan, gotovina bukvalno nestaje iz ekonomije. 

Ako bruto domaći proizvod posmatramo kao zbir roba i usluga koje generira ekonomija u jednoj godini, u februaru 2016. godine plaćanje gotovinom učestvovalo je u BDP-u sa svega 1,5 posto! 

Zabrana plaćanja kešom je de facto realnost u Švedskoj. Tako podzemnu željeznicu u Stockholmu ne možete platiti gotovinom, vozači autobusa ne prihvataju novčanice, trgovci i firme imaju mogućnost potpunog odbijanja keša. 

Čak i u crkvama donacije primaju samo putem kartica ili mobilnog plaćanja što, doduše, ima jednu lošu stranu: Vjernici neće imati priliku vidjeti imena donatora.

Tu i tamo nađe se neki zanesenjak koji razmišlja u stilu "papir i kovanice su jedini pravi novac", no protivnici plaćanja gotovinom su u ubjedljivoj većini. 

U muzeju švedskog kultnog benda ABBA posjetitelj ne može učiniti ništa s gotovinom ne samo zbog "trendova" nego i činjenice da je MasterCard sponzor objekta. U javnost stalno izlaze rezultati "studija" koje stigmatiziraju novčanice kao prijetnju za ljudsko zdravlje.

Od 1.774 filijale banaka u Švedskoj, polovina (896) je bila bez gotovine krajem 2014. godine. Razlog? Držanje keša je skupo za banke.

Ipak, mnogi upozoravaju "umre li gotovina, umire i sloboda". Da se ne spominje kako u nekim stvarima keš donosi prednosti. Recimo, ukoliko potrošači imaju opipljivi novac u rukama nema opasnosti da ih pogode negativne kamatne stope Europske centralne banke na štednju.

Država je u svakom slučaju na dobitku - bez gotovine postoji potpuna transparentnost novčanih tokova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije