Suspenzija Schengena: Šta je istina o kontrolama pri ulasku u Njemačku

Radiosarajevo.ba
Suspenzija Schengena: Šta je istina o kontrolama pri ulasku u Njemačku
/ Foto: BMI
Savezna policija SR Njemačke obavijestila Graničnu policiju BiH da su zbog povećanih sigurnosnih zahtjeva tokom Samita G-20 u Hamburgu od 12. juna do 11. jula 2017. godine ponovo uvedene kontrole na granici SR Njemačke.

Riječ je o cirkularnom pismu koje je Ministarstvo za unutarnje poslove Njemačke poslalo na adrese širom svijeta, što znači da su mjerama kontrole, bez izuzetka, obuhvaćene sve osobe koje ulaze u ovu zemlju.

Iz Granične policije BiH poručili su građanima da mogu očekivati i duža zadržavanja na graničnim prijelazima SR Njemačke.

U saopćenju njemačkog Ministarstva za unutarnje poslove koje je potpisao ministar Thomas de Maizière navodi se da se kontrole privremene, te da se uvode na svim njemačkim kopnenim, pomorskim i granicama u zračnom saobraćaju.

De Maizière objašnjava da osobe koje ulaze u Njemačku, kao i dosad, moraju imati odgovarajući dokument – ličnu kartu ili pasoš.

Za bh. državljane (ali i sve ostale) koji putuju u SR Njemačku ili kroz nju jedina promjena je da će – bez obzira na to što su prethodno prošli graničnu kontrolu prilikom ulaska u prvu zemlju članicu EU – na granici SR Njemačke ponovo biti kontrolirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije