Odgovor Strachea: Podržavam integritet BiH, ali i pravo na samoopredjeljenje

J. M.
Odgovor Strachea: Podržavam integritet BiH, ali i pravo na samoopredjeljenje
Ne stišava se bura u Austriji nakon što su vicekancelar ove zemlje Heinz-Christian Strache i predsjednik kluba poslanika njegove Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Johann Gudenuss dobili priznanja tokom neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci.

Osim kritika na račun Strachea, predstavnici Liberalne partije Neos upoznali su austrijsku javnost s intervjuom koji je aktuleni vicekancelar dao RTRS-u u septembru prošle godine.

"Današnja Bosna i Hercegovina ne može funkcionirati. Međunarodna zajednica štiti silom stvorenu vještačku državu, što nije želja naroda koji žive u BiH. Jedina struktura koja funkcionira u BiH je Republika Srpska. Ne vidim nikakvu budućnost za Bosnu i Hercegovine pa treba razmotriti mogućnost davanja RS-u prava na samoopredjeljenje", rekao je tada Strache.

Liberali su izrazio zabrinutost za položaj Austrije kao posrednika na Balkanu jer su izjave vicekancelara u suprotnosti s zvaničnom politikom podrške integritetu države Bosne i Hercegovine.

Suočen s optužbama Strache se danas oglasio i izjavio da "podržava integritet Bosne i Hercegovine, ali i pravo na samoopredjeljenje ako je to potrebno u mirovnom procesu".

Andreas Schieder, čelnik Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ), kritizirao je izjave vicekancelara koje je ocijenio "opasnim".

Karin Kneissl, FPÖ-ova ministrica inozemnih poslova, nije željela komentirati izjave stranačkog kolege. Elisabeth Hechenleitner, glasnogovornica Ministarstva inozemnih poslova Austrije, objasnila je da zvanični Beč podržava integritet države Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije