Sporazum EU i Turske: Ankara dobila manje od nadanja

Radiosarajevo.ba
Sporazum EU i Turske: Ankara dobila manje od nadanja

Europska unija i Turska postigli su dogovor o rješavanju izbjegličke krize, objavili su diplomatski izvori u Bruxellesu.

Iako detalji još nisu zvanično saopšteni, nagađa se da će po ovom sporazumu od ponedjeljka Turska od Grčke preuzimati izbjeglice bez valjanih dokumenata čime će biti prekinuta migrantska ruta preko Egeja. 

U isto vrijeme EU će u prvoj fazi preuzeti 72.000 legalnih sirijskih izbjeglica iz Turske.

Zauzvrat je Turska je dobila izvjesne koncesije u procesu liberalizacije viznog režima, obnavaljanje pregovora o pristupanju EU i novčanu pomoć. Ipak, smatra se da je Ankara dobila mnogo manje nego je tražila. 

Od najavljene vizne liberalizacije zasad nema ništa jer se većina zemalja EU usprotivila mogućnosti da 75 miliona Turaka može slobodno putovati. Doduše, EU je najavila spremnost za ukidanje viza, ali tek kada Turska ispuni 72 uslova.

Ni zahtjev Ankare za dodatnu novčanu pomoć nije bezuslovno ispunjen nego će Vlada Turske dobiti dodatne tri milijarde tek kada pokaže kako su utrošene prve tri milijarde

Nacrt sporazuma predviđa "pripreme" za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Ankare i Bruxellesa pa bi do kraja juna trebalo biti otvoreno poglavlje 33 o budžetu i finansijama. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije