Šokantno otkriće: Ispod cementa otkrili su proizvode namijenjene tržištu BiH

Radiosarajevo.ba
Šokantno otkriće: Ispod cementa otkrili su proizvode namijenjene tržištu BiH
Njemačka policija jutros je obavijestila javnost o oduzimanju velike količine krijumčarene robe.

Krajem septembra pripadnici carinske jedinice Heilbronn na autoputu A6 zaustavili su kombi nizozemskih registarskih tablica za koji je bila zakačena prikolica s natovarenim cementom.

Vozač je policajcima prijavio samo tri "šteke" cigareta, međutim nije djelovao ubjedljivo pa su se carinici dali u potragu.

Nije im trebalo mnogo vremena da dođu do šokantnog otkrića. Prikolica je imala "duplo dno", a u donjem nivou otkrili su mnogo vredniju robu od cementa.

Ispod laminata prikolice bilo je pažljivo složeno čak 16.440 cigareta, odnosno više od 800 kutija!

Pogled na kutije cigareta – na kojima je, na tri jezika i dva pisma ispisana poruka "Pušači umiru mladi" – otkrio je i da su cigarete bile "izvorno" namijenjene tržištu BiH, gdje su vjerovatno i natovarene na prikolicu.

Protiv vozača kombija pokrenut je krivični postupak protiv poreske prevare, odmah mu je "odrezana" novčana kazna od 2.800 eura, a cigarete su oduzete.

Njemačka vodi veliku bitku s ilegalnim uvozom cigareta iz zemalja u kojima su niži nameti na duhanske proizvode. U protekle tri godine država je od poreza na duhan zaradila više od 14 milijardi eura.

Veliki nameti predstavljaju mamac za krijumčare pa je samo carinska ispostava Heilbronn u protekle tri godine zaplijenila skoro  milion krijumčarenih cigareta.

cigare-01.jpg - undefined

Foto: Hauptzollamt Heilbronn

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije