Slučaj trojice Bosanaca podijelio pravnike: Mogu li biti osuđeni na osnovu indicija

J. M.
Slučaj trojice Bosanaca podijelio pravnike: Mogu li biti osuđeni na osnovu indicija
Za jednog optuženika 5,5 godina zatvora, za ostalu dvojicu po 7,5 godina. To je zahtjev njemačkog državnog tužioca Carstena Domberta u procesu koji se vodi protiv trojice provalnika iz BiH.

Provalnici starosti 40, 41 i 49 godina optuženi su za pljačke kuća i stanova u mjestima Telgte, Ostbevern i Beckum.

Proces koji je počeo u julu ušao je u završnu fazu pred Velikim krivičnim sudom u Münsteru. Međutim, mnogo je pitanja...

Tužilac je nastojao dokazati da su državljani BiH stigli u Njemačku s jasnim ciljem - da profesionalno provaljuju u kuće i stanove. Optužuje ih da su u kratkom periodu – krajem prošle i početkom ove godine – izveli 24 provale u kuće i stanove.

Međutim, u samo tri slučaja pronađen je DNK ili otisci prstiju Bosanaca na mjestu pljački. U svemu ostalom optužnica se zasniva gotovo isključivo na indicijama – posrednim dokazima kao što su GPS i lokacije mobilnih telefona optuženih. 

Kao u trilerima, na suđenju je prikazan još jedan dokaz. Posumnjavši da su državljani BiH odgovorni za provale, policajci su postavili kamere ispred kuće u Wuppertalu koju su koristila dvojica optuženih.

I došli su do još jednog posrednog dokaza: 20. i 24. januara – kada su se desile provale u Telgteu, Ostbevernu i Beckumu – Bosanci su snimljeni kako napuštaju kuću u rano poslijepodne, a vraćaju se kasno navečer.

U pomenutom vremenskom periodu uređaj za praćenje, instaliran na njihovim automobilima i mobilnim telefonima, poslao je signale s lokacija provala u okrugu Warendorf. 

Branitelji optuženih smatraju da to nije dovoljno za osudu njihovih klijenata. "Mogli su automobile i mobitele nekome posuditi", objašnjavaju.

Tužilac smatra da su dokazi dovoljni za osuđujuću presudu. Tokom čitavog procesa optuženi državljani  BiH su ćutali. Naredne sedmice pokazat će se čiji su argumenti bili snažniji. Presuda će biti objavljena u srijedu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije