Šef frakcije CDU: Mogao bih zamisliti i muslimana kao kancelara

Radiosarajevo.ba
Šef frakcije CDU: Mogao bih zamisliti i muslimana kao kancelara
Foto: EPA-EFE / Muslimani u jednoj od džamija u Njemačkoj
Šef frakcije Kršćansko-demokratske unije (CDU) u njemačkom Bundestagu Ralph Brinkhaus kazao je kako bi mogao zamisliti da jedan musliman 2030. godine postane kancelar iz redova ove stranke, prenose svjetske agencije.

Brinkhaus je, u intervjuu evangelističkoj novinskoj agenciji Idea, rekao kako musliman može postati kancelar iz redova CDU 2030. godine ako je dobar političar i zastupa vrijednosti i političke stavove stranke, piše Al Jazeera Balkans.

On već sada vidi dobre šanse za napredak u stranci za političare koji nisu kršćanske vjeroispovijesti.

"U pojedinim regijama samo još jedan djelić stanovništva pripada jednoj crkvi. Zbog toga su i muslimani, koji zastupaju naše vrijednosti - dostojanstvo čovjeka, samoodgovornost i solidarnost - dobrodošli da se priključe CDU", poručio je Brinkhaus.

Šef frakcije unionista

Na istoku Njemačke većinsko stanovništvo više ne pripada nijednoj od dvije velike crkve. Zajedno sa katolicima evangelisti su 2018. godine činili još svega 58 posto stanovništva Njemačke.

Samo proteklih par godina su ove crkve izgubile 660.000 vjernika.

"CDU nije vjerska zajednica i to nas razlikuje od katoličke crkve, čiji sam pripadnik", ukazao je on.

Brinkhaus je prošlog septembra izabran za novog šefa frakcije unionista u Bundestagu, pobijedivši potpuno neočekivano kandidata kancelarke Angele Merkel, Volkera Kaudera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije