Povjerljivi dokumenti: EU planira suradnju s afričkim diktatorima

Radiosarajevo.ba
Povjerljivi dokumenti: EU planira suradnju s afričkim diktatorima

Europska unija želi pregovarati s afričkim diktatorima na povratku i readmisiji migranata.To proizlazi iz povjerljivih dokumenata koje je objavio magazin Monitor Prvog programa njemačke televizije.

Europska komisija i Služba za spoljne poslove EU-a pripremaju konkretnu suradnje sa režimima u Eritreji, Sudanu, Etiopiji i Somaliji. 

Za kooperativnost u izbjegličkoj politici afrički diktatori dobili bi izvjesne koncesije – ekonomsku pomoć i vizne olakšice za diplomate.

Ova informacija dolazi nakon što je Služba za spoljne poslove EU ocijenila humanitarnu situaciju u Etiopiji "katastrofalnom", dok se predsjednik Sudana Omar al-Bashir susreće sa optužbom za genocid i zločine protiv čovječnosti na Međunarodnom sudu.

"Cinično je kada zemlje Evropske unije, koje zastupaju europske vrijednosti, žele surađivati s tiranima u cilju odvraćanja ljudi da pobjegnu od tih režima i dođu u Europu", rekao je Lotte Leicht, direktor organizacije Human Rights Watch.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su kritikovale i njemački Bundestag jer je klasificirao Tunis, Alžir i Maroko kao "sigurne zemlje". Ovo bi trebalo ubrzati obradu zahtjeva za azil migranata iz zemalja Magreba i omogućiti bržu deportaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije