Pokrenuta inicijativa: Danska želi strane radnike

Anadolija
Pokrenuta inicijativa: Danska želi strane radnike
Foto: Unsplash / Kopenhagen

Grupa danskih političara pokrenula je inicijativu kako bi ova skandinavska zemlja privukla veći broj stranih kvalifikovanih radnika.

Kako navode lokalni mediji u Danskoj, čelnici Socijalno-liberalna stranke (Radikale Venstre) smatraju da bi Danska narednih godina trebala privući više kvalifikovane radne snage iz inostranstva.

Ova partija će tražiti od Vlade da se što prije raspravlja o ovom pitanju, a naglasili su da bi bilo potrebno izdvojiti i veća sredstva iz državnog budžeta za ovu namjenu.

Grad koji je prije 25 godina bankrotirao danas je najbolje mjesto za život na svijetu

Kopenhagen je bankrotirao 1994. godine, a onda je uspio da od oronulog, industrijskog centra, postane, zvanično, najbolje mjesto za život na svijetu. Prije 40 godina bilo nezamislivo da građani plivaju u blizini luke, jer je voda bila toliko zagađena da je kupanje bilo, blago rečeno, nesigurno.

“Vlada je formirana uz obećanje da će biti omogućeno da zemlja primi veći broj stranih radnika, a to konačno treba da se i realizuje“, rekao je novinarima Morten Qstergaard, lider Socijalno-liberalna stranke.

U okviru tog sporazuma Vlade i nekoliko ljevičarskih stranaka dogovoreno je da se olakšaju birokaratske procedure kako bi Danska privukla veći broj stranih kvalifikovanih radnika.

“Činjenica je da strani radnici doprinose ekonomskom napretku, a to bi nam svakako pružilo priliku da više investiramo u našu djecu, obrazovanje i druge važne stvari. Zato zaista ne razumijem zašto Vlada još uvijek nije više proaktivna po ovom bitnom pitanju za zemlju“, dodao je Qstergaard.

Mattias Tesfaye, ministar za imigracije i integraciju Danske, izjavio je također kako je svjestan da mnogim kompanijama trebaju kvalifikovani radnici, dodajući kako će u vezi sa ovim pitanjem biti poduzeti dodatni napori.

Prvi grad u Danskoj koji je uveo četverodnevnu radnu sedmicu

Vlasti Odsherreda, grada u Danskoj, uvele su četvorodnevnu radnu sedmicu. Odsherred je postao prvi grad u Danskoj koji je za sve uposlenike općinske administracije uveo četvorodnevnu radnu sedmicu. Oko 300 radnika Općine Odsherred od sada i petak mogu koristiti kao slobodan dan, tako da uz subotu i nedjelju, imaju tri slobodna dana u sedmici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije