Počela primjena sporazuma: Prvi migranti iz Grčke vraćeni u Tursku

Radiosarajevo.ba
Počela primjena sporazuma: Prvi migranti iz Grčke vraćeni u Tursku

U okviru dogovora Turske i Evropske unije (EU) o smanjenju priliva izbjeglica u Evropu, jutros su prvi migranti vraćeni u Tursku s grčkog otoka Lesbos, javlja Anadolu Agency (AA).

Dopisnik AA s Lesbosa, nekoliko kilometara od sjeverozapadne turske obale, potvrdio je da je 131 migrant jutros preuzet autobusom iz kampa Moira. Sve je obavljeno u pratnji evropske granične agencije Frontex koji su migrante ispratili do obližnje luke i uveli na dva trajekta.

Zvaničnik Frontexa, govoreći pod uvjetima anonimnosti, rekao je kako je riječ uglavnom o migrantima iz Pakistana. Oni su nakon ukrcavanja ubrzo pristigli u Dikili gdje su prošli mjere sigurnosti i medicinske preglede.

Moira je trenutno utočište za oko 1.600 migranata dok oko 2.500 drugih čekaju na drugih strani grčkih otoka kako bi bili vraćeni u Tursku.

Prema sporazumu Turske i EU, "nelegalni migranti" bit će vraćeni u Tursku iz Grčke. Dogovor je postignut u cilju razbijanja lanca krijumčarenja izbjeglica koje se uglavnom prevoze preko Egejskog mora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije