'Ovo nije smještaj za ljude nego za kokoši': Pogledajte novi izbjeglički kamp u Francuskoj (FOTO)

Radiosarajevo.ba
'Ovo nije smještaj za ljude nego za kokoši': Pogledajte novi izbjeglički kamp u Francuskoj (FOTO)

Migranti koji su iz izbjegličkog kampa Basrocha na sjeveru Francuske prebačeni u novi kamp u Grande-Syntheu, u regiji Nord-Pas-Calais, pokušavaju se navići na centar koji su izgradili Ljekari bez granica (MSF) i općina Grande-Synthe, javlja Anadolu Agency.

Vlasti tvrde kako je novi kamp izgrađen prema međunarodnim standardima, međutim, mnoge izbjeglice ne dijele to mišljenje.

"Novoizgrađeni kontejneri nisu za ljude već za kokoši. U kontejnerima u kojima ne može živjeti nijedna osoba, očekuju da žive četiri osobe. Unutrašnjost kontejnera je hladna poput leda. Zar vam se čini da je ovo izgrađeno prema međunarodnim standardima", kazao je 38-godišnji Murad iz Iraka koji je u novi kamp donio šator iz Basrocha.

Fasil iz Kuvajta, s majkom i sestrom, smjestio se u drvenoj baraci. Majka mu boluje od astme, a u kontejneru postoji problem s grijanjem i strujanjem zraka. Međutim, vjeruje da slijede bolji dani.

"Želimo da na nas gledaju kao na ljude, a ne kao na izbjeglice", kazao je Fasil, koji je dodao kako su prije živjeli sasvim drugačijim životom i da im je sad jedina želja da dobiju pomoć koja bi im olakšala izbjegličke dane.

Iz Basrocha je prebačeno 1.200 izbjeglica u novi kamp sa 220 baraka s ugrađenim mobilnim grijalicama.

Kamp koji je izgrađen za pet mjeseci trebao bi zbrinjavati izbjeglice najmanje godinu dana. U okviru kampa nalaze se i bolnica i škola, kao i toaleti i kabine predviđene za tuširanje. 

Više slika iz novog izbjegličkog kampa u Francuskoj pogledajte u galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije