Otvaraju autoput poslije 54 godine gradnje

Radiosarajevo.ba
Otvaraju autoput poslije 54 godine gradnje
Screenshot / Ilustracija
Najduži projekt javnih radova u Italiji, autoput kroz Kalabriju, otvara se u četvrtak, 54 godine otkako je počela gradnja.

Datum otvaranja odredio je prije 10 mjeseci bivši premijer Matteo Renzi, koji je ispunjenje roka pretvorio u pitanje nacionalnog ponosa. Međutim, mnogo je skepticizma oko toga da li je infrastruktura zaista spremna.

Agencija koja upravlja italijanskim putevima, Anas, autoput A3 od Salerna do Regio di Calabria, dugačku 443 kilometra, opisuje kao inženjersko čudo sa 190 tunela i 480 mostova i nadvožnjaka preko planinskog područja.

Autoput koji je trebalo da bude završen još 1972. godine pušten je u promet 1974. godine, ali sa dionicama koje su više ličile na običan put nego na autoput, sa čestim čepovima i gužvama, posebno ljeti.

List Corriere della Calabria objavio je na svom portalu snimak na kom se vidi kako se na nekim mjestima i dalje može kretati samo jednom trakom, uz ograničenja brzine, sugerišući kako autoput još nije završen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije