Oštećene kineske zastave u Pragu uoči posjete kineskog predsjednika

Radiosarajevo.ba
Oštećene kineske zastave u Pragu uoči posjete kineskog predsjednika

Kineske zastave koje su istaknute u Pragu uoči zvanične posjete Xi Jinping, predsjednika Kine su oštećene, javlja Anadolu Agency (AA). Desetine zastave koje su visile na ulicama glavnog grada Češke Republike umrljane su crnom supstancom, saopšteno je u subotu iz policije.

Kineski lider bi trebao u Prag doći u ponedjeljak u dvodnevnu posjetu prije nego što otputuje u Sjedinjene Američke Države na razgovore o nuklearnim pitanjima, prenose britanski mediji.

Očekuje se da će češki demonstranti koji se protive kineskoj politici prema Tibetu tokom njegove posjete organizovati proteste. Također, planiraju da okače ogromnu fotografiju prognanog tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame u blizini aerodroma, uz još jednu bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, bivšeg disidenta i borca za ljudska prava.

Grupe za ljudska prava optužuju Kinu za suzbijanje tibetanske kulture i slobodu izražavanja. S druge strane kineska vlast tvrdi da se ekonomija Tibeta značajno razvila pod njenom vladavinom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije