Odgovaranje na pitanja iz Upitnika EK iz podijeljenih nadležnosti najveći izazov

Fena
Odgovaranje na pitanja iz Upitnika EK iz podijeljenih nadležnosti najveći izazov
FOTO: Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić
Priprema i izrada odgovora pitanja iz Upitnika Evropske komisije tema je današnjeg sastanka koji je Komisija za evropske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine organizirala u Sarajevu s predstavnicima kantonalnih skupština.

Kako je novinarima uoči početka sastanka pojašnjeno, pitanja iz nadležnosti federalnog i kantonalnog nivoa su već usaglašena, ali najveći izazov predstavljala su pitanja koja se odnose na podijeljene nadležnosti između ovih nivoa vlasti.

Ovo pitanje inače predstavljaju izazov za funkcioniranje vlasti jer zbog nedostavljana mišljenja kantona na zakonska rješenja iz oblasti rada i socijalne politike, zdravstva, graditeljstva, koncesija, šuma i rudnih bogatstava uzrokuje da propisi koje donese Federalni parlament budu osporeni na Ustavnom sudu Federacije BiH.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara najavila je da će upravo to biti jedna od tema današnjeg radno-konsultativnog sastanka, a namjera je da ovakvi sastanci u budućnosti budu način za rješenje ovog problema.

"Dom naroda dostavlja kantonalnim skupštinama sve propise koji su iz podijeljene nadležnosti, ali potrebno je dogovoriti se da skupštine na vrijeme dostave ne samo mišljenja nego stavove, odnosno saglasnosti skupština u kojima Federacija ima ovlasti da donosi zakone iz podijeljene nadležnosti", dodala je.

Istaknula je i da ukoliko nema takvog stava kantonalnih skupština, onda se o tom zakonu na federalnom nivou ne bi trebalo ni raspravljati i tek to bi bila prava procedura donošenja zakona i propisa.

Bit će zatraženo i mišljenje Ustavnog suda FBiH kako bi ta institucija predložila provođenje procedura donošenja zakona u skladu s Ustavom posebno zbog činjenice da su na prošloj sjednici Doma osporena četiri zakona iz tog razloga zbog čega, stav je Bradare, to postaje preozbiljan problem.

Dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić kazao je da ovaj dom odgovorio na pitanja iz Upitnika, a pitanja, njih 23, su se odnosila na procedure donošenja zakona, posebno o hitnosti procedure, na vitalni nacionalni interes te na rodnu strukturu.

Predsjedavajući skupština Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona Šerif Špago i Josip Kvasina potvrdili su novinarima da i oni privode kraju ovaj posao te su izrazili očekivanje da će sve biti završeno do 31. januara, što je rok za unos odgovora na pitanja iz Upitnika EK.

Špago kaže da su pitanja bila raznovrsna i odnosila su ne na funkcioniranje kantonalnih vlada i skupština dok je Kvasina naglasio da se najveći broj pitanja namijenjenih SBK-u odnosio na oblast obrazovanja.

Na sastanku će još biti i analizirano i sveukupno postojeće stanje u kantonalnim skupštinama u procesu evropskih integracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije