Inovacije / Od jeseni pametni semafori u Beču

13. 06. 2019. u 15:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Nakon završetka probne faze, u Beču će od jeseni ove godine biti postavljeni “pametni semafori” koji će zamijeniti 200 postojećih uređaja za signalizaciju i regulaciju saobraćaja.

Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka, saobraćaj će se u glavnom gradu Austrije odvijati efikasnije i sigurnije. Uz to će “pametni semafori” biti opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Novi sistem, koji je Grad Beč razvio i testirao u saradnji sa Tehnološkim univerzitetom u Grazu, detektuje - optičkom detekcijom na visini od oko četiri metra - pješake i može ih prepoznati na udaljenosti od oko osam metara.

Algoritam softvera će izračunati u kojem smjeru pješak namjerava nastaviti kretanje i ukoliko stigne do semafora, upalit će se zeleno svjetlo.

Uz poboljšanje protoka saobraćaja za pješake, novim sistemom će se umrežiti svi semafori. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli “komunicirati” jedan s drugim i time bolje regulisati saobraćaj i smanjiti gužve, kao npr. kod saobraćajnih nesreća.

Sakupljene informacije o saobraćaju bi se slale i na pametne telefone i navigacijske sisteme u vozilima.

Semafori će se koristiti isključivo za otkrivanje smjera kretanja i neće se koristiti za nadzor osoba. Svi prikupljeni podaci će se obrađivati na licu mjesta, a potom brisati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA