Njemačkoj nedostaje osoblja u bolnicama, traže radnike i nude povlastice

Radiosarajevo.ba
Njemačkoj nedostaje osoblja u bolnicama, traže radnike i nude povlastice
Foto: Profimedia / Ilustracija

Njemačkoj će sljedećih decenija nedostajati stotine hiljada njegovatelja starih i bolesnih. Već sada je problem ogroman.

U sektoru medicinske njege trenutno radi oko milion Nijemaca, a do 2060. očekuje se da će biti potrebno tri miliona radnika u ovom sektoru. Međutim, broj onih kojima je njega potrebna sve više raste: krajem 2015. je to bilo 2,9 miliona, od 2030. se očekuje da će broj porasti na 4,1 milion, piše Deutsche Welle.

Ministar zdravlja Jens Spahn (CDU) je nedavno u saradnji s ministricom obitelji Franziscom Giffey i ministrom rada Hubertusom Heilom (oboje SPD) predstavio plan „Koncentrirana akcija njega": svako novo radno mjesto u bolnicama će u potpunosti finansirati zdravstveno osiguranje. Spahn se posebno fokusira na stručno osoblje iz inozemstva.

Problematična odluka

To je samo djelić onoga što je potrebno, samo kako bi se ublažio akutni problem, kaže Christina Körner, direktorica Škole za medicinske sestre „Johanniter" u Bonnu. „Situacija s njegom je postajala sve gora, jer na odjelima jednostavno radilo sve manje kolega. A njega postaje sve zahtjevnija, što mogu potvrditi sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom", objašnjava Körner.

Ipak, rješenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura bi morali biti integrirani, što bi zahtijevalo stabilne timove u bolnicama. Međutim, timovi njegovatelja na odjelima su tako preopterećeni da jedva mogu obavljati svoj posao a kamoli još i taj neophodan posao integracije.

Oleg Busch, njegovatelj u Njemačkoj, preporučuje ovu struku samo onima koji su stvarno zainteresirani za rad s ljudima i ne razmišljaju o dobroj plaći. "Ako se želite baviti njegom zato što želite dobru zaradu, onda ste na pogrešnom mjestu. Za ljude koji to vole raditi uvijek postoji budućnost", kaže Busch.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije