EU / Njemački mediji o zagađenosti zraka: Balkan u neprolaznoj magli

18. 01. 2020. u 17:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

„Balkan u neprolaznoj magli“, piše portal njemačkog javnog servisa. Neue Zürcher Zeitung piše o „zimskom smogu“, a austrijski portal Heute o „gustom, otrovnom vazduhu“, prenosi Deutsche Welle. 

„Prljava isparenja grijanja, automobila i elektrana miješaju se sa hladnom mokrom maglom", piše Tagesschau, portal njemačkog javnog servisa ARD, dodajući da su u petak zbog toga u Beogradu održani protesti na koje je pozvala inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd".

Mitovi i činjenice o zagađenju zraka

„Probleme sa zagađenjem vazduha zimi imaju i drugi veliki gradovi Balkana – prije svega metropole u kotlinama poput Sarajeva u BiH ili Skoplja u Sjevernoj Makedoniji", dodaje portal. Podsjeća se da je, prema istraživanju programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, očajan kvalitet vazduha odgovoran za 5.000 smrti godišnje u 19 velikih balkanskih gradova u kojima je sprovedeno istraživanje.

Euronews na njemačkom jeziku citira Sarajku Alisu Kasumović: "Djeca trenutno imaju raspust, ali na ulici i igralištima ih nema. Prisiljeni su raspust provoditi zatvoreni u kući".

Austrijski portal Heute piše da za zagađenje nisu krivi samo saobraćaj i elektrane, već i „činjenica da se oko 60 posto stanovništva i dalje grije na ugalj ili drva". Prema aplikaciji „Air Visual", gradovi poput Beograda, Sarajeva i Skoplja spadaju među deset najzagađenijih na svijetu, dodaje portal.

Heute prenosi izjavu mehaničara Trajana Nestorovskog koji živi u predgrađu Skoplja gdje se skoro svi griju na drva: „Znam da je štetno za životnu sredinu, pa nisam idiot. Ali bilo bi prokleto skupo da grijem kuću na struju."

Švajcarski Neue Zürcher Zeitung prenosi da su u Beogradu održani protesti te da predsjednik Aleksandar Vučić umanjuje problem. On je rekao da zagađenje postoji, ali da postoji i kampanja širenja panike koja je „ponekad groteskna".

„Košava, snažni istočni vjetar koji se redovno pojavljuje zimi i čisti vazduh, ove sezone je rijetko duvao", dodaje ciriški list.

Švajcarski tabloid Blick prenosi izjavu jednog demonstranta iz Beograda: „Dišemo vazduh koji nas bukvalno ubija."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA