Njemačka razmišlja o besplatnom javnom prijevozu u gradovima

Radiosarajevo.ba
Njemačka razmišlja o besplatnom javnom prijevozu u gradovima
Foto: EPA / Ilustracija
Njemačka vlada razmišlja o uvođenju besplatnog javnog prijevoza u gradovima, kako bi se poboljšala kvaliteta zraka.

"Razmišljamo o tome da javni prijevoz bude besplatan kako bismo smanjili broj ličnih vozila u saobraćaju", kaže se u dopisu koji su 11. februara poslali ministri za okoliš Barbara Hendricks, saobraćaja Christian Schmidt i finansija Peter Altmaier europskom povjereniku za okoliš Karmenuu Velli.

Ta mjera trebala bi biti probno uvedena u pet gradova - Bonnu, Essenu, Herrenbergu, Reutlingenu i Mannheimu. Po prijedlogu Berlina, trebala bi stupiti na snagu najkasnije krajem ove godine.

Ideja izaziva različite reakcije u Njemačkoj, od onih koji ju podržavaju do onih koji pitaju ko će to sve platiti.

Tim paketom mjera, a u kojem se uz besplatni javni prijevoz navodi još nekoliko ideja, Berlin se nada da će uvjeriti Europsku komisiju da ga ne prijavi Europskom sudu pravde zbog prekomjernog zagađenja u gradovima.

EK će odlučiti sljedeći mjesec hoće li poduzeti pravne mjere protiv devet država zbog kršenja pravila EU-a o zagađenju, među njima i Njemačke.

Tih devet zemalja dobilo je krajem januara upozorenja jer redovno premašuju limite emisija stakleničkih plinova, te je od njih zatraženo da daju prijedloge kako smanjiti onečišćenje u gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije