Njemačka nije obećana zemlja: Kako se afganistanski policajac vratio u domovinu

Radiosarajevo.ba
Njemačka nije obećana zemlja: Kako se afganistanski policajac vratio u domovinu

U Afganistanu je Khodai Nesar bio policajac. Čovjek koga su poštovali. I pored toga, prije pola godine odlučio je sreću potražiti u Njemačkoj. 

No, umjesto obećane zemlje, Njemačka je nudila samo poniženje za 24-godišnjeg Afganistanca. U martu mu je najzad pukao film: Od prijatelja je pozajmio novac, kupio kartu i vratio se u Kabul. 

Khodai Nesar je jedan od 419 Afganistanaca koji su se iz Njemačke dobrovoljno vratili u svoju domovinu. 

Zanemariva brojka s obzirom na podatak da je samo u prva tri mjeseca više od 20 hiljada Afganistanaca zatražilo azil u Njemačkoj. 

A širom EU nalazi se oko 80 hiljada Afganistanaca kojima prije deportacija. No, ministar za izbjeglice Vlade u Kabulu kaže da njegova zemlja ne može apsorbirati sve "povratnike". 

Problem je što su mnogi Afganistanci rasprodali svu imovinu i zadužili se kako bi finansirali odlazak u EU. 

Drugim riječima, nemaju se gdje vratiti, čemu treba dodati da su neki napustili i koliko-toliko sigurne poslove u Afganistanu.

Khodai Naser je bio bolje sreće. Uspio je vratiti posao u policijskoj specijalnoj jedinici u Kabulu. Odgovorno radno mjesto ublažit će ponos povrijeđen u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije