Ministar i gradonačelnik posjetili džamiju u znak solidarnosti s muslimanima

Anadolija
Ministar i gradonačelnik posjetili džamiju u znak solidarnosti s muslimanima
Boris Pistorius, ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne pokrajine Donja Saksonija posjetio je džamiju u Hannoveru kako bi se solidarisao s muslimanima povodom terorističkog napada u dvjema džamijama na Novom Zelandu prošlog petka.

U obraćanju vjernicima, ministar Pistorius je kazao da posjetom želi iskazati solidarnost s muslimanima, dodajući kako je potrebno zauzeti stav protiv terorizma.

"Nikada nećemo dozvoliti da ovakvi teroristički napadi ostvare svoj cilj, a to je da ugroze mir i unesu nemir u našem društvu. Dijelim bol svih muslimana zbog barbarstva koje se dogodilo na Novom Zelandu", rekao je Pistorius.

Stefan Schostok, gradonačelnik Hannovera, koji se nalazio u pratnji ministra, istakao je da su ovom posjetom muslimani, jevreji i kršćani jasno pokazali solidarnost triju religija te poslali poruku zajedništva.

"U našem gradu nema mjesta mržnji, nasilju i nehumanom ponašanju. U našem gradu ćemo nastaviti živjeti svi zajedno u miru. Obraćam se našim prijateljima muslimanima. Tužni smo zbog ovoga što vam se dogodilo. Vaša sudbina je i naša sudbina", rekao je Schostok.

Recep Bilgen, koji je primio delegaciju predvođenu ministrom Pistoriusom, zahvalio se na posjeti muslimanskoj bogomolji.

"Moramo govoriti jednim glasom i moramo otvoreno kazati da nema mjesta mržnji među nama. Svi mi smo dio jedne zajednice. Svi smo u konačnici ljudi, uprkos nekim našim razlikama. Stoga se moramo zajedno boriti protiv podjela u našem društvu, protiv rasizma, antisemitizma i islamofobije", kazao je Bilgen.

U pratnji ministra su se nalazili i Landtag Piel iz Stranke Zelenih u pokrajini Donja Saksonija, Doris Schröder-Köpf, koordinatorka za integracije u Vladi pokrajine Donja Saksonija (bivša supruga bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schrödera), te predstavnici protestantske crkve i nekoliko jevrejskih udruženja.

U terorističkom napadu izvedenom prošlog petka u džamijama Al Noor i Linwood, u Christchurchu, na Novom Zelandu, poginulo je 50 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije