Neonacisti prvi put u slovačkom parlamentu

Radiosarajevo.ba
Neonacisti prvi put u slovačkom parlamentu

Na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj desničarska ekstremistička "Narodna stranka našša Slovačka" Marjana Kotlebe osvojila je više od osam posto glasova i uspjela da uđe u parlament, pokazuju danas objavljeni rezultati 91 posto prebrojanih glasova.

Bit će to prvi put u slovačkoj historiji da će se nacisti naći u parlamentu gdje će imati 14 mjesta, navodi AP.

Kotleba je i ranije bio lider jedne zabranjene neonacističke partije koja je organizirala mitinge protiv Roma i izražavala simpatije prema nacističkom marionetskom slovačkom režimu tokom Drugog svjetskog rata.

"Narodna stranka našša Slovačka" koju Kotleba sada predvodi smatra da je NATO teroristička organizacija, a također je i protiv EU-a i eura kao valute.

Revoltirani zbog ovakvih izbornih rezultata, Slovaci preko društvenih mreža pozivaju da se sutra izađe na proteste protiv neonacista.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak rekao je nakon Kotlebinog uspjeha da će sada percepcija Slovačke u Evropi biti zakomplicirana pošto su Slovaci u parlament izabrali fašistu, navodi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije