Nakon presude dizelašima: Merkel umiruje javnost, vrijednost naftaša opada

J. M.
Nakon presude dizelašima: Merkel umiruje javnost, vrijednost naftaša opada
Crni dan za milione njemačkih vozača automobila s dizelskim motorima: Zabrana vožnje u središtima gradova sada je samo stvar vremena.

Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak je dopustio uvođenje zabrane saobraćaja vozilima s dizel motorima u svrhu smanjenja štetnih čestica i plinova u njemačkim gradovima, čak i bez državne regulative.

Tako su odbačene žalbe saveznih pokrajina Baden-Württemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija gdje su upravni sudovi odlučili da gradovi Stuttgart i Düsseldorf, imaju pravo zabraniti vožnju starijih dizelaša.

Savezne pokrajine su se potom obratile Saveznom upravnom sudu u Leipzigu tražeći razjašnjenje pitanja postoje li pravni temelji za uvođenje zabrana.

Ovim su pobjedu odnijele ekološke organizacije koje su dugo zahtijevale zabranu vožnje dizelaša, a pred sudom u Leipzigu su poručili: "O čistom zraku ne može se pregovarati". 

Prve reakcije na presudu iz Leipziga: Pad vrijednosti dionica proizvođača automobila.

Nakon Stuttgarta i Düsseldorfa, zabrana vožnje dizelaša može se očekivati u Hamburgu jer su tamošnje vlasti već naručile odgovarajuće stiker naljepnice.

Time će Hamburg otići korak ispred Stuttgarta gdje zabrana vožnja za vozila s Euro 5 normom nije moguća prije 1. septembra 2019. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pokušava smiriti svoje sunarodnike nakon smrtne presude dizelašima:

"Radi se o pojedinačnim gradovima, a ne o svim vozačima u Nemačkoj", poručila je  Merkel i najavila razgovore o presudi s općinama i pokrajinama.

Ono što je sasvim izvjesno, a zanimat će i naše vozače: Starijim dizelašima će vrijednost opasti. Posljednje tržišne analize pokazuju da je udio dizelaša u prodaji novih vozila pao na 14 procenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije