Muslimani u Njemačkoj: Desničarska stranka AfD pooštrava antiislamsku retoriku

Radiosarajevo.ba
Muslimani u Njemačkoj: Desničarska stranka AfD pooštrava antiislamsku retoriku

Na krilima odličnih rezultata na izborima u tri njemačke pokrajine desničarska partija Alternativa za Njemačku (AfD) pooštrava antiislamsku retoriku. 

Beatrix von Storch, potpredsjednica partije, izjavila je za Neuen Osnabrücker Zeitung da "najveća prijetnja za demokratiju i slobodu danas dolazi od političkog islama".

Na izjave von Storchove reagirao je Aiman Mazyek, predsjednik Centralnog Vijeća muslimana u Njemačkoj.

"Prvi put još od vremena Hitlerove vladavine u Njemačkoj djeluje stranka koja prijeti cijeloj vjerskoj zajednici", rekao je Mazyek.

Beatrix von Storch nimalo nije revidirala svoje stavove, čak je za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izjavila da je "islam politička ideologija koja je nespojiva s vladavinom zakona".

Predstavnici najvećih njemačkih stranaka CDU i SPD kritiziraju antiislamsku retoriku AfD kao "populističko i paušalno etiketiranje cijele muslimanske zajednice".

Prema procjenama Savezne vlade u Njemačkoj živi između 3,8 i 4,3 miliona muslimana od kojih oko 45 posto ima njemačko državljanstvo. Udio muslimana u stanovništvu Njemačke je između 4,6 i 5,2 procenata, a 90 posto ih živi na prostoru nekadašnje Zapadne Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije